Sve vesti Svet

POVRATAK GADAFIJA! NASLEDNIK MOAMERA GADAFIJA PODNEO DOKUMENTA ZA PREDSEDNIČKU KANDIDATURU

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, podneo je dokumente za kandidaturu za predsednika. On ima međunarodnu poternicu zbog svoje uloge u ratu u Libiji 2011. godine, koji je njegovog oca koštao moći i života.

Ovaj 49-godišnjak je registrovan kao kandidat na predsedničkim izborima 24. decembra, potvrdila je izborna vlast podeljene zemlje. Lokalni mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako Gadafi Mlađi predaje papire u izbornom centru u jugozapadnom gradu Sabha.

Gaddafi heir runs for Libyan presidency despite arrest warrant

Nosio je tradicionalnu beduinsku odoru i turban koji je bio sličan onome što je nosio njegov pokojni otac kada je naglašavao svoje plemenske veze. Imao je i dugu prosedu bradu.

Decembarski izbori su najnoviji pokušaj da se pomiri severnoafrička nacija koja je i dalje duboko podeljena i osiromašena deceniju nakon što je kampanja NATO bombardovanja pomogla antivladinim snagama da svrgnu i ubiju Moamera Gadafija.

Ako glasanje prođe kako je planirano, Saif al-Islam će se boriti protiv kandidata iz različitih frakcija. Među njima su vojni komandant Kalifa Haftar sa istoka, Abdul Hamid Dbeibeh, koji je premijer Vlade nacionalnog jedinstva koju su priznale UN u glavnom gradu Tripoliju i predsednica parlamenta sa sedištem u Tobruku, Aguila Saleh.

Saif al-Islam će se kandidovati kao član grupe lojalista svog oca, Narodnog fronta za oslobođenje Libije, koji je formalno osnovan 2016. Očekuje se da će apelovati na nostalgičare za ekonomskim prosperitetom i stabilnošću koji su obeležili dugu autoritarnu vladavinu njegovog oca Libijom.

Međunarodni igrači podržavaju izbornu trku. U petak su okupili zainteresovane strane na konferenciji u Parizu i obećali su da će podržati ishod izbora. Još uvek nema dogovora o pravilima po kojima će se izbori održati.

Saif al-Islam je većinu protekle decenije proveo povučeno, delimično zato što je proveo mnogo godina u zatočeništvu u severozapadnom gradu Zintan. 2015. godine samoproglašene vlasti u Tripoliju sudile su mu u odsustvu i osudile ga na smrt zbog navodnih zločina počinjenih tokom rata 2011. godine, ali je policija iz Zintana odbila da ga preda na pogubljenje. Navodno je oslobođen 2017.

Njegovu kandidaturu za predsednika dodatno komplikuje trajni nalog za njegovo hapšenje koji je Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao zbog njegove uloge u ratu 2011. godine.

Gadafijev potomak obrazovan u Velikoj Britaniji, koga su mnogi na Zapadu doživljavali kao poželjnog budućeg vladara Libije, stao je čvrsto na stranu svog oca kada su naoružani pobunjenici koje podržava Zapad ustali protiv njegove vladavine.

Fadi El Abdalah, portparol MKS-a, je citiran kada je rekao da sud „ne komentariše nijedno političko pitanje“, kao odgovor Sunday News-u, dok je potvrdio da se pravni status Saifa al-Islama u očima MKS „nije promenio”.

Nulta Tačka/RT