Sve vesti Svet

PREKO 35 MILIONA AMERIČKIH PRODICA SUOČAVA SE SA FINANSIJSKIM UDAROM

PREKO 35 MILIONA AMERIČKIH PRODICA SUOČAVA SE SA FINANSIJSKIM UDAROM
Pisao Elena Vuk

Preko 35 miliona američkih porodica, nalazi se pred finansijskom krizom zbog mesečne naknade koju je američka vlada uvela 2021. u toku naglog porasta troškova života i kontinuiranog širenja Covid-19 poslednja je isplata bila u decembru, ostavljajući milione američkih porodica u škripcu.

Ovaj vikend je prvi put u šest meseci da porodice širom SAD-a neće dobiti mesečnu uplatu iz federalnog programa olakšica za porez na decu.

Zakon je dao roditeljima sa niskim i srednjim prihodima do 3.000 dolara za svako dete od šest do 17 godina i 3.600 dolara za svako dete mlađe od šest godina. Isplate su bile zasnovane na prihodima i počele su da se gase za pojedince koji zarađuju više od 75.000 dolara i bračne parove koji zarađuju više od 150.000 dolara. Prva polovina je isporučena u mesečnim uplatama od jula do decembra.

ŠEKLER: KRAJ PANDEMIJE BLIŽI NEGO ŠTO MNOGI MISLE

Mesečni porezni olakšice za decu, u vrednosti do 300 dolara po detetu mesečno, istekle su nakon što ih Kongres nije obnovio planom socijalne potrošnje predsednika Džoa Bajdena, poznatim kao Zakon o vraćanju boljeg novca. Zakon je u zastoju u Senatu.

Prema podacima Uprave za unutrašnje prihode (IRS), oko 36 miliona porodica, ili oko 60 miliona dece, primalo je isplate svakog meseca.

Oko 10 miliona dece trenutno je u opasnosti da padne ispod granice siromaštva bez poboljšanog poreskog kredita, pokazuju podaci Centra za budžet i prioritete politike, a prenosi Fox Business.

Američke vlasti su obećale da će povlastice biti obnovljene u godinama koje dolaze. Međutim, roditelji bi mogli čekati mesecima da sledeća isplata stigne s Kongresom u ćorsokaku.

“Ovo je pogubno za porodice”, rekao je za Bloomberg Bruce Lesley, predsednik First Focus on Children.

„Ovaj poremećaj stvara haotičnu situaciju, posebno za porodice sa nižim primanjima. Mnogi su se oslanjali na to kao na veliki deo toga kako spajaju kraj s krajem”, dodao je.

Nulta Tačka/RT