Sve vesti Svet

Prekrajanje granica- Poljska ne skida oči sa dela Češke zemlje

Prekrajanje granica- Poljska ne skida oči sa dela Češke zemlje

Nacionalistička vlada Poljske intenzivirala je napore da se granica zemlje sa Češkom prekroji na način koji je povoljniji za Varšavu, objavio je u četvrtak list Rzeczpospolita.

Demarkacija granice obavljena je pedesetih godina prošlog veka, kada se rešavao ishod Drugog svetskog rata. Poljska i tadašnja Čehoslovačka, koje su u to vreme bile deo komunističkog bloka, osporavale su neke zemlje, a Poljska veruje da nije dobila pravičan deo. Varšava želi da dobije 368,44 hektara kao nadoknadu, navodi list.

Poljski poslanik Jaroslav Krajevski iz vladajuće Partije prava i pravde (PiS) rekao je za Rzeczpospolita da je Poljska bila u pravu što je odbila češki predlog iz 2005. da se to pitanje reši plaćanjem kompenzacije.

Poljaci i Česi imaju istorijske zamerke zbog dela zemlje u regionu Cieszin Šlezije, koji je podeljen 1920-ih, nakon raspada Austro-Ugarske imperije.

Nemački ministar finansija tvrdi da će kompanije morati da prestanu da proizvode, ali da neće bankrotirati ove zime

Varšava je takođe iskoristila priliku da zauzme sporni deo češke teritorije pod nazivom Trans-Olza ili Zaolzie, kada je nacistička Nemačka napala Čehoslovačku 1938. prema Minhenskom sporazumu sa Britanijom i Francuskom. Nakon što su nacisti poraženi, Poljska je vratila suverenitet nad zemljom Čehoslovačkoj, sa sporazumom potpisanim 1958. kojim je potvrđen status kvo.

Varšava je prošle nedelje objavila nameru da tuži Nemačku za 1,3 triliona dolara reparacije za nacističku okupaciju. Suma je bila ukupna procenjena u izveštaju objavljenom 1. septembra, na godišnjicu nemačke invazije na Poljsku 1939. godine.

Pitanje ratne odštete godinama šteti poljsko-nemačkim odnosima. Berlin je više puta izjavljivao da ga smatra davno zatvorenim. Ali poljska vlada insistira da su isplate dobijene od Nemačke posle Drugog svetskog rata bile suviše niske i da ih je Varšava prihvatila samo zbog pritiska Moskve.

NultaTačka