Sve vesti Tehnologija

Pretvaraju muške vrste u ženske! Japanski naučnici se uz pomoć sojinog ujedinjenja igraju sa prirodom

Pretvaraju muške vrste u ženske! Japanski naučnici se uz pomoć sojinog ujedinjenja igraju sa prirodom

Tim istraživača u Japanu uspeo je da upotrebi jedinjenje koje se nalazi u soji slično po dejstvu ženskim hormonima da pretvori muške somove u ženke.

”Tim instituta za istraživanje akvakulture Univerziteta Kindai sa sedištem  Shingu,prefektura Vakaiama,koristio je izoflavon-jedinjenje koje se nalazi u soji slično po dejstvu ženskih hormona-za stvaranje ženskih grupa somova. Prema istraživanju univerziteta,taj podvig je prvo postigao Japan”,izveštavaju naše kolege sa terena u Japanu.

Tehnika se primenjuje kako bi se povećala efikasnost proizvodnje, jer ženke brže rastu do potrebne težine od oko 600 grama.
”Iako je poznato da davanje ženskih hormona pretvara muške somove u ženke, ovaj metod je zabranjen za ribu koja se koristi za ljudsku ishranu”,navodi se u izveštaju.”

Tako je Ineno došao na ideju da koristi sojin izoflavon, koji se komercijalno prodaje kao dodatak ishrani.”

Izveštaj će podstaći dalja pitanja o uticaju koji potrošnja soje i njeni potencijalni efekti feminizacije imaju na zapadne populacije koje je konzumiraju u većem broju.

Kako primećuje Konrad Skot,utvrđeno je i da sojino ulje uzrokuje ozbiljno debljanje i neurološke probleme kod miševa.

Konzumacija sojinog ulja takodje je prouzrokovala poremećaj regulacije sistema oksitocina kod miševa,što je dovelo do sugestija da bi moglo biti odgovorno za narušavanje empatije i društvene veze kod ljudi.

Konrad Skot ukazuje na još jednu prethodnu studiju koja je dokumentovala koliko dugotrajna konzumacija soje čini majmune i agresivnijim u nekim slučajevima i pokornijim u drugima,dok ih ostavlja izolovanim od kolega primata.

”Ovi rezultati trebali bi biti razlog za uzbunu iz jednostavnog razloga: sojino ulje je najčešće konzumirano ulje u Sjedinjenim Državama”,piše Skot i navodi dalje: ”Zaista,došlo je do stostrukog povećanja potrošnje sojinog ulja tokom 20.veka.”

Sojino ulje je svuda,posebno u preradjenoj hrani koja čini značajan deo,čak i većinu,ishrane većine ljudi u Americi i većini ostatka razvijenog sveta.”

Kao što smo ranije istakli,glavni mediji poput Nju Jork Tajms-a priznaju da svet prolazi ”promenu paradigme” brzog pada stope plodnosti,ali problem u potpunosti krive na socio-ekonomiji i odbijaju da uzmu u obzir bilo koje faktore životne sredine.

Pored prerađene hrane,padu plodnosti može doprineti i zagađenje plastikom.

Vrhunski naučnik za zaštitu životne sredine nedavno je upozorio da zagađenje plastikom smanjuje penise i muškarce čini neplodnima,što znači da većina njih neće moći da proizvedu spermu do 2045.godine.

”Ftalati imitiraju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom telu, što su istraživači povezali sa uticajem na seksualni razvoj dojenčadi i ponašanje odraslih”, izveštavaju kolege sa terena.

Hemikalija,koja se koristi da plastika postane fleksibilnija,prenosi se na ljude putem igračaka,hrane i drugih predmeta.

Izloženost takvim hemikalijama se takođe pogoršala kao rezultat maski za lice koje su postale sveprisutne od početka pandemije KOVID-19.

Ostaci antidepresiva koji mogu pronaći u vodi takođe čine ribu uplašenom i nervoznom.

S'obzirom da se ovaj toksični koktel hemikalija samo pogoršava,nije iznenađenje da plodnost i dalje opada,iako se glavnim medijima ne sviđa da razmatraju stvarne uzroke.

A.J.