Sve vesti Tehnologija

PRIPAZITE UKOLIKO IMATE OVAJ MOBILNI! MOTOROLA EDŽ EMITUJE NAJVIŠE ZRAČENJA

PRIPAZITE UKOLIKO IMATE OVAJ MOBILNI! MOTOROLA EDŽ EMITUJE NAJVIŠE ZRAČENJA
Pisao Elena Vuk

Motorola Edge ima najviši nivo zračenja, druge marke mobilnih telefona malo manje.. Za većinu ljudi danas, njihov pametni telefon je postao nezamenljiva dodatna “ruka” nekima i dodatni “mozak”, kako kome treba. U džepu im je dok su na poslu, u ruci im je na putu do kuće i na noćnom ormariću dok odlaze na spavanje.

Uz ovaj nivo blizine i upotrebe, mnogi se ne mogu u potpunosti otarasiti neugodnog osećaja da bi mogli rizikovati štetu na duži rok. Iako je još uvek teško doći do zaključnog longitudinalnog istraživanja o efektima zračenja mobilnih telefona, za one koji žele zaštititi svoje, ova infografika pokazuje telefone koji emituju najviše zračenja kada se drže uz uvo dok razgovaraju.

Nemačka savezna kancelarija za zaštitu od zračenja (Bundesamt für Strahlenschutz) ima sveobuhvatnu bazu podataka o pametnim telefonima, novim i starim, i nivou zračenja koji emituju. Prateći kriterijume postavljene za ovaj grafikon, trenutni pametni telefon koji stvara najveći nivo zračenja je Motorola Edge. Dok su premium telefoni kao što su iPhone 7 i iPhone 8 bili blizu vrha ove liste u prošlosti, najnoviji uređaji iz Apple-a imaju niže SAR-ove, gurajući ih iz ovog posebnog fokusa.

Iako ne postoje univerzalne smernice za ‘siguran’ nivo zračenja telefona, nemački certifikat za ekološku prihvatljivost ‘Der Blaue Engel‘ (Plavi anđeo) certifikuje samo telefone koji imaju specifičnu stopu apsorpcije manju od 0,60 vati po kilogramu. Svi predstavljeni telefoni imaju više nego duplo više od ovog standarda.

Pošto smo već otkrili trenutne telefone koji emituju najviše zračenja, ovaj grafikon gleda na suprotni kraj skale.

Iako je još uvek teško doći do zaključnog longitudinalnog istraživanja o efektima zračenja mobilnih telefona, za one koji žele smanjiti rizike, ova lista može biti korisna.

Nulta Tačka/Statista