Sve vesti Svet

PRONAĐENA RETKA SUPERBAKTERIJA KOJA PREDSTAVLJA GLOBALNU PRETNJU

PRONAĐENA RETKA SUPERBAKTERIJA KOJA PREDSTAVLJA GLOBALNU PRETNJU

Otkriveno je više slučajeva gljivične superbakterije otporne na lekove, ovog puta u novoj američkoj državi.

Zdravstveni zvaničnici Oregona objavili su tri slučaja Candide auris, retke gljivične infekcije za koju su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli da predstavlja „ozbiljnu“ zabrinutost za svet.

Zvaničnici su u utorak potvrdili tri slučaja u Oregonu, prvi put u državi. Prvobitni slučaj otkriven je 11. decembra, dok su sledeća dva pronađena u narednim nedeljama. Epidemija se dogodila u Salem Health u Salemu, Oregon.

Prvi slučaj je otkriven kod pacijenta sa „skorašnjim međunarodnim zdravstvenim izlaganjima“, prema zvaničnicima.

Candida auris je prvi put identifikovana 2009. godine, ali se u SAD pojavila tek 2013. CDC je od tada pronašao preko 1.100 pozitivnih kliničkih slučajeva infekcije, što uključuje i potvrđene i verovatne slučajeve, prema njihovoj veb stranici. Teksas, Njujork, Ilinois, Kalifornija i Florida prijavili su najviše slučajeva, u rasponu od 135 do 285.

Prema navodima CDC-a, Candida auris „predstavlja ozbiljnu globalnu pretnju“ i uglavnom se širi lokalno kroz zdravstvene ustanove. Opisuje se kao veoma prenosiva i može izazvati teške „invazivne infekcije“ kod 5-10% obolelih. Simptomi mogu uključivati groznicu, a gljivica se može širiti kroz kontaminirana područja ili putem bliskog kontakta sa nekim ko je ima.

Jasmin Čaudhari, medicinski direktor za prevenciju infekcija u Salem Health-u, rekao je u najnovijem saopštenju da je pandemija Covid-19 dovela do „porasta organizama otpornih na više lekova“ kao što je Candida auris.

Zdravstveni zvaničnici Oregona upozorili su da infekcija „posebno“ izaziva ozbiljne infekcije kod onih koji već imaju „ozbiljne zdravstvene probleme“.

MARIO ZNA i SAŠA RADULOVIĆ- Sledi ekonomska kriza, deo njihovog plana- Mediji ćute o referendumu

Nulta Tačka/RT