Sve vesti Svet

PROPAST NEMAČKOG ZDRAVSTVENOG SISTEMA! NEMAJU MESTA ZA PACIJENTE A GOVORILI DA ĆE IH VAKCINACIJA SPASITI

Uprkos merama koje su na snazi i velikoj stopi vakcinacije gde je potpuno vakcinisano 56.7 miliona ljudi odnosno 68.1% stanovnika Nemačke, zdravstveni sistem je u kolapsu i ne može da primi nove pacijente.

Nemačke savezne pokrajine sa velikim brojem pacijenata na jedinicama intenzivne nege počele su da premeštaju pacijente u manje opterećene delove zemlje.

Germany: Hospitals reach ′critical pandemic moment′ | News | DW | 28.10.2021

Ratno vazduhoplovstvo Luftvafe stavilo je na raspolaganje dva specijalna medicinska aviona.

“Saksonija je već pripremila 16 pacijenata za premeštanje u druge savezne pokrajine”, rekla je saksonska ministarka zdravlja Petra Koeping.

Savezna država Tiringija pripremila je i prve pacijente koji bi tokom dana trebalo da budu prevezeni u drugu saveznu državu, gde je manje napeta situacija u jedinicama intenzivne nege.

Pacijenti sa odeljenja intenzivne nege iz saveznih država Tiringije, Saksonije, Brandenburga, Berlina i Bavarske u narednim danima biće premešteni u druge delove zemlje, uglavnom na sever, gde je stopa zaraženosti korona virusom znatno niža.

Pacijenti će biti premeštani po sistemu “Detelina” koji je razvijen tokom prvog talasa pandemije i koji deli Nemačku na pet regiona koji mogu da šalju pacijente jedni drugima.

Nemačko ratno vazduhoplovstvo Luftvafe pripremilo je dva medicinska aviona za prevoz pacijenata na intenzivnoj nezi.

“Avioni su spremni na aerodromu Keln/Bon”, saopštio je Luftvafe.

Nulta Tačka/B92