Srbija Sve vesti

Protest poljoprivrednika u Srbiji danas je ušao u šesti dan, blokiran put od Pančeva ka Beogradu

Protest poljoprivrednika u Srbiji danas je ušao u šesti dan, blokiran put od Pančeva ka Beogradu

Protest poljoprivrednika u više mesta u Srbiji danas je ušao u šesti dan, a kako je za Tanjug izjavio predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović protest će biti nastavljen do ispunjenja zahteva. Blokirani i stari i novi put od Pančeva ka Beogradu. Premijerka Srbije sutra se sastaje sa predstavnicima poljoprivrednika.

Adamović je rekao da će proteste koji se održavaju u Novom Sadu, Subotici, Somboru i južnom Banatu nastaviti na razne načine.

“U Novom Sadu planiramo da blokiramo još ulica, u nekim mestima u Vojvodini protest će se ogledati kroz usporavanje saobraćaja, dok ratari iz Kragujevačke Rače razmatraju da li da sutra sa traktorima krenu za Beograd”, rekao je Adamović.

On je dodao i da poljoprivrednici očekuju da im se obrate nadležni iz Ministarstva poljoprivrede kao i da nisu zadovoljni pozivom iz ovog Ministarstva da sutra u Vladi Srbije razgovaraju sa uljarima kako bi dobili veću cenu za suncokret.

Adamović je rekao i da su spremni na kompromis, što su, kako kaže, već dokazali popuštanjem u određenim zahtevima te da u slučaju ispunjenja preostalih zahteva ne bi bilo potrebe da protest proširuju na Beograd.

U Beogradu počela velika litija za spas Srbije i protiv najavljenog Europrajda

Blokirali stari i novi pančevački put

Poljoprivrednici iz južnog Banata blokirali su traktorima oba prilaza Pančevu iz Beograda u znak protesta zbog niskih otkupnih cena suncokreta, ali i zahteva koji se tiču ukidanja akciza na gorivo, i subvencija u biljnoj proizvodnji.

Oko 150 traktora poljoprivrednika iz Dolova, Starčeva, Omoljice, Brestovca, Bavaništa, Kovina blokiralo je novi put Pančevo-Beograd zbog čega se napravila kolona vozila duga više od kilometra.

Na starom pančevačkom putu je oko 70 traktora iz više mesta južnog Banata — Kovačice, Crepaje, Padine.

Sastanak u Vladi Srbije o zahtevima poljoprivrednika

Iz Vlade je za ponedeljak u 10 sati najavljen sastanak Brnabićeve sa predstavnicima poljoprivrednika. Tema sastanka biće zahtevi poljoprivrednika koji prethodnih dana protestuju.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovaće i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija.

Sutrašnji sastanak organizuje se kako bi se trenutna situacija sa poljoprivrednim proizvođačima i stanje na tržištu sagledali iz svih relevantnih uglova.

Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor vodeći računa o interesima građana, preneo je Tanjug.
Podsetimo, Vlada je ispunila zahtev poljoprivrednika da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta.

Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/Sputnik