Sve vesti Svet

PRVA EVROPSKA DRŽAVA KOJA NUDI ČETVRTU DOZU VAKCINE PROTIV COVID-a

PRVA EVROPSKA DRŽAVA KOJA NUDI ČETVRTU DOZU VAKCINE PROTIV COVID-A
Pisao Elena Vuk

Prva Evropska država koja svojim „ranjivim“ građanima nudi dodatne doze vakcina protiv covid-a, dok se vlada priprema da smanji svoja ograničenja pandemije.

Danska će uskoro ponuditi četvrtu vakcinu protiv Covida-19 onima koji se smatraju pod visokim rizikom od virusa, postavši prva u Evropi koja je to učinila uprkos upozorenju regulatora da nema dovoljno podataka da bi se znalo da li će ova politika pomoći.

„Sada krećemo u novo poglavlje, odnosno odluku da ponudimo četvrtu dozu najugroženijim građanima“, rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke novinarima u sredu, dodajući da „što je infekcija raširenija u društvu, to je veći rizik da će infekcija doći do naših najugroženijih.”

Dodatna vakcina će biti dostupna kasnije ove nedelje za one sa ozbiljnim već postojećim stanjima koji su prošle jeseni primili početni lek, nastavio je zvaničnik. Vlada takođe sada razmatra još jednu dozu za starije građane i štićenike staračkih domova, ali tek treba da donese odluku.

ZA ELITU NIKADA NIJE BILO KORONE! VRH VELIKE BRITANIJE UHVAĆEN DA JE PRAVIO JOŠ JEDNU ŽURKU

Ovaj potez dolazi nekoliko dana pre planiranog ponovnog otvaranja za bioskope, muzičke prostore, sportske stadione i druga javna mesta, ograničenja su prvi put uvedena prošlog meseca u nadi da će zaustaviti širenje varijante Omicron. Dok zemlja i dalje beleži talas novih infekcija povezanih sa mutacijom, smrtni slučajevi i hospitalizacije ostaju znatno ispod vrhova zabeleženih prošle godine.

„U boljoj smo poziciji nego što smo očekivali i bojali se“, rekao je šef danske zdravstvene agencije Soren Brostrom. „Sada možemo reći sa znatno više sigurnosti da ova nova varijanta virusa, koja je sada preovlađujuća, izaziva manje bolesti.

Iako je Kopenhagen prestao da sledi politiku “potpuno zaključavanje” kao reakciju na Omikron, rekao je, da bi želeo da „što je moguće veći deo društva bude otvoren“, najnovija ograničenja su ipak izazvala žestoke proteste u glavnom gradu zemlje, sa stotinama ljudi koji su marširali da osude danski „zakon o epidemiji“ tokom vikenda.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I BORIS MALAGURSKI 

Izrael je bio među prvim nacijama na svetu koja je uvela četvrtu dozu za svoje stanovnike, a zatim Čile ranije ove nedelje. Mađarska takođe razmišlja da li da uradi isto, dok su stručnjaci u Austriji predložili četvrtu dozu na „off-label” osnovi, uprkos sumnjama regulatora lekova Evropske unije, Evropske agencije za lekove (EMA). To telo je nedavno upozorilo da nema dovoljno podataka da bi se znalo da li bi četvrta vakcina bila korisna, a njegov glavni zvaničnik za vakcinu Marko Kavaleri dovodi u pitanje da li je „ponovljanje vakcinacije u kratkim intervalima“ „održiva dugoročna strategija“.

Nulta Tačka/RT