Sve vesti Svet

PRVA SVETSKA VAKCINA PROTIV COVID-A ZASNOVANA NA DNK ODOBRENA U INDIJI

Pisao Elena Vuk

Ubrzo nakon što je Tajvan objavio da je uspešno proizveo vlastitu vakcinu u nastojanju da pojača domaći odgovor na COVID, Indija je ispunila obećanje da će stvoriti vlastitu vakcinu protiv virusa COVID-a baziranu na DNK.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

DNK vakcina koristi kružne niti DNK za imuni sistem protiv virusa-u ovom slučaju SARS-CoV-2. Istraživači su pozdravili vest o odobrenju prve DNK vakcine, rekavši da bi to mogao biti veliki korak napred u borbi protiv COVID-a. Vakcina, nazvana ZyCoV-D, primjenjuje se preko kože bez injekcije, a u kliničkim ispitivanjima je utvrđeno da štiti 67% od simptomatskog COVID-19.

Sada kada je Indija odobrila vakcinu i proizvodnja počinje da raste, ZyCoV-D će se verovatno početi primjenjivati u Indiji do kraja ovog meseca. Iako efikasnost nije naročito visoka u odnosu na mnoge druge vakcine protiv COVID-19, činjenica je da se radi o DNK vakcini značajna je, kažu istraživači.

Blizu desetak vakcina zasnovanih na DNK protiv COVID-19 globalno je u kliničkim ispitivanjima, a najmanje isto toliko je u ranim fazama razvoja. Svakako, DNK vakcine se takođe razvijaju za mnoge druge bolesti. Imaju mnoge prednosti u odnosu na mRNA vakcine zbog čega su posebno korisne u okruženjima poput Indije.

Dok su mRNA vakcine u kliničkim ispitivanjima brže pokazala snažan imunološki odgovor, DNK vakcine su bolje prilagođene mnogim ekonomijama jer se lako proizvode, a gotovi proizvodi su stabilniji od mRNA vakcina, što im omogućava skladištenje na višim temperaturama. Takođe ih nije potrebno ubrizgati duboko u mišićno tkivo.

“Ako se DNK vakcine pokažu uspešne, ovo je zaista budućnost vakcinologije” jer su jednostavne za proizvodnju, kaže Shahid Jameel, virusolog sa Univerziteta Ashoka u Sonipatu u Indiji.

Hitnost borbe protiv COVID-19 ubrzala je razvoj vakcina koje koriste eksperimentalniju genetsku tehnologiju, poput mRNA i DNA vakcina.

Sada se postavlja samo pitanje hoće li indijska DNK vakcina pokazati manje retkih (ali opasnih) nuspojava za razliku od vakcine bazirane na mRNA tehnologiji ili adenovirusnog vektora?

Izgleda da je u ovom trenutku dozvoljeno mešanje i eksperimetisanje svih tehnologija kada su u pitanju vakcine protiv covid-a, ali lečenje lekom(Ivermektin) koji zaista deluje je bogohuljenje.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge