Sve vesti Svet

Putin: KOKA KOLA je prepuna hemikalija- Pijte sibirski čaj

Putin: KOKA KOLA je prepuna hemikalija- Pijte sibirski čaj

Sibirski “Ivanov čaj” bolji je od sode sa aditivima, dodao je ruski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin ismevao je koka-kolu i sugerisao da je „Ivanov čaj“ – lekoviti napitak od sibirske trave – „korisnije“ osveženje. Coca-Cola se povukla sa ruskog tržišta u junu zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Učestvujući u sredu na forumu „Snažne ideje za novo vreme” u Moskvi, Putinu se obratio Aleksandar Hlinov iz Unije proizvođača ivan-čaja, koji je predložio vladi da pomogne u jačanju proizvodnje tradicionalnog ruskog pića.

Putin je pristao da iznese predlog Hlinova ministru poljoprivrede Dmitriju Patruševu i dao je lično odobrenje za čaj. „Zaista, svakako je korisnija od koka-kole koja je čista hemija”.

„Ivan čaj“ se pravi od fermentisanih listova biljaka. Uživan i zbog svog osvežavajućeg ukusa i zbog lekovitih svojstava, prirodni je protivupalni napitak, sadrži 16 aminokiselina i prepun je vitamina B i C. Izvan Rusije, vatrena trava se konzumira u kanadskom Jukonu i na severozapadu Pacifika SAD, gde je med proizveden od njegovog polena veoma cenjen.

Putinovi komentari o Coca-Coli usledili su nakon što je američki gigant pića prošlog meseca najavio da će se povući sa ruskog tržišta kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Povlačenje je usledilo nakon sličnih poteza drugih poznatih zapadnih brendova, uključujući Starbaks i Mekdonalds.

Ruski predsednik nije jedini svetski lider koji je ocrnio zašećereno bezalkoholno piće. Uprkos tome što je navodno konzumirao do desetak konzervi dijetalne koka-kole dnevno, bivši američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru 2012. dobacio da „nikada nije video mršavu osobu da pije koka-kolu bez šećera“, pre nego što je sugerisao da „što više dijetalne koka-kole, dijetalnog pepsija, itd. pijete, to ćete više dobijati na težini?”

Dok dijetalna kola sadrži manje od jedne kalorije po konzervi, Tramp je u još jednom tvitu zaključio da „ovo jednostavno ne funkcioniše. To te čini gladnim.” Konačno, nakon što je očigledno dobio neku reakciju kompanije, Tramp je kasnije tvitovao: „Kompanija Coca Cola nije zadovoljna sa mnom – u redu je, i dalje ću piti to đubre“.

NutlaTačka