Srbija Sve vesti

RADOVANOVIĆ PRIZNAJE: Tri doze sve slabije štite od novih varijanti

RADOVANOVIĆ PRIZNAJE: Tri doze sve slabije štite od novih varijanti

Kako za medije tvrde medicinski “stručnjaci” građani koji su kompletno vakcinisani, odnosno oni koji su primili tri doze vakcine protiv koronavirusa, zaštićeni su pola godine od hospitalizacije, mehaničke ventilacije i smrti (sem ako se nešto iznenada ne dogodi).

Međutim, šest meseci posle dobijanja poslednje doze kako oni tvrde zaštita opada, jer vakcine slabije utiču na nove mutacije, objašnjavaju epidemiolozi. Ipak, četvrtu dozu vakcine lekari savetuju samo onima koji imaju hronična oboljenja, pate od gojaznosti, povišenog šećera i drugih bolesti ili imaju preko 65 godina. (žale se oni).

„Smatra se da najbolje američke vakcine Fajzer i Moderna, štite od svih dosadašnjih sojeva koronavirusa, zaključno sa Deltom, u preko 95 odsto od hospitalizacije, a skoro 100 odsto od smrti” tvrdi penzionisani epidemiolog Radovanović bez obzira što njegova izjava nema veze sa vezom.

“Međutim, sa novim varijantama kentaur i BA.5, ali i naredne koje će se verovatno pojaviti, ove vakcine daju sve slabiju zaštitu. Sada dve doze vakcine na ove nove varijante kovida, daju zaštitu od oko 35 odsto, a tri doze oko 75 odsto. Vremenom, već posle pet ili šest meseci od primanja poslednje doze zaštita opada“, nastavlja on.

Od pojedinca zavisi da li će primiti četvrtu dozu vakcine protiv korone i kad će to biti.

“Građani koji su mlađi od 65 godina, ali su gojazni, imaju šećer ili neko drugo hronično oboljenje, trebalo bi da prime četvrtu dozu. Svaki čovek procenjuje rizik, u odnosu na svoje zdravstveno stanje. Očekuje se da u septembru Amerikanci izbace na tržište vakcinu koja će štititi od soja BA.1, a ta vakcina će pružati zaštitu i protiv ovih novijih sojeva. Ona je sada u trećoj fazi ispitivanja, a do nas će možda stići tek u novembru. Mnogi naši građani žele da sačekaju ovu vakcinu i prime je kao četvrtu dozu, iako ne znamo koja varijanta kovida će tada biti aktuelna u našoj zemlji. Nažalost, virus neočekivano brzo mutira, pa se sa vakcinama kasni, jer već imamo BA.5, kao i kentaur soj. U svakom slučaju male su šanse da izbegnemo potpuno zaražavanje, a svako novo oboljevanje od virusa, povećava rizik od oštećenja organa”, kaže mentor Predraga Kona

NultaTačka/Mediji