Srbija Sve vesti

Ratari se spremaju za radikalizaciju protesta- Moguća blokada mostova i saobraćajnica u Novom Sadu

Ratari se spremaju za radikalizaciju protesta- Moguća blokada mostova i saobraćajnica u Novom Sadu

Poljoprivrednici koji su se danas okupili ispred Banovine se ne razilaze, uprkos obećanjima ministra, a najavljuju i mogućnost blokade više saobraćajnica.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, naveo je da će kod Banovine najverovatnije ostati do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu.

Očekuju da će do 20 časova znati da li je neophodna radikalizacija protesta, odnosno blokada više saobraćajnica u Novom Sadu. Kako su naveli, određen broj ratara krenuo je iz Srema za Novi Sad da im se pridruže.

Naveli su da je pošto je Vlada tehnička, odnosno još uvek nije formirana, za sada jedina adresa za pregovore predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima niz mera, oni čekaju pismene garancije da se raziđu. Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati. Naveo je da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, u narednih 60 sati trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo. Nedimović je naveo da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere. Okupljeni poljoprivrednici rekli su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju “crno na belo” da će sva ta obećanja biti ispunjena.

Rekao je da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da je čim su se stekle mogućnosti ista ukinuta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Radio 021 (@radio_021)


“Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako onda je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija”, pitao je Nedimović.

Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio.

Poljoprivrednici su ga pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja.

“Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete”, rekli su mu.
Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima blokiraju Bulevar Mihajla Pupina kod Banovine. Prvi traktor u Novi Sad je stigao u podne, a u međuvremenu mu se pridružilo više desetina njih.

Prisutno je nekoliko vozila policije.

Njima je rečeno da je potrebno da ministarstvu upute zvaničan mejl – što oni odbijaju, govoreći da je reč o zamajavanju poljoprivrednika i da se sve može rešiti mnogo jednostavnije, ukoliko ima volje.

Kako 021.rs saznaje, ratari iz Kisača bili su krenuli ka Novom Sadu, ali ih je policija prvo pratila, a potom blokirala. U ovoj grupi bilo je 60-ak traktora i nekoliko autobusa.

Poljoprivrednik Đorđe Grujić rekao je za 021.rs “da protesta neće biti”.

“Samo ćemo mirno da sednemo i da porazgovaramo ako izađe ministar, a ne da nam šalje policajce. Izađi ministre, izađi Aleksandre Vučiću, predsedniče države, dođite ovde i popričajte sa poljoprivrednicima ako vam je u interesu da poljoprivrednik u Srbiji ostane i da je hrani, Srbija koju vi kao uzdižete. Izađite, dođite ovde kod nas i problem će biti rešen u roku od 15 minuta”, rekao je Grujić za 021.rs.

Dodao je da su njihove kolege zaustavljene u saobraćaju, što je ponižavajuće, jer su, kako kaže, došli da mirnim putem traže odgovore.

“Odgovore u pismenoj formi apsolutno nismo dobili. Ostali su na Rimskim Šančevima iz pravca Temerina, Kaća, Budisave. Pristižu i ostali koliko mogu da se probiju. Tražimo mirnim putem odgovore, i to je to, a oni očigledno sami izazivaju nemire i nerede”, zaključuje Grujić.

Inače, kako su ratari koji su došli traktorima u Novi Sad rekli, vozila neće pomeriti ukoliko im između ostalog ne bude ispunjen uslov da učesnici današnjeg protesta ni na koji način ne budu procesuirani od strane MUP-a.

Takođe, oni su rekli da ukoliko ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ne dođe do utorka u 9 časova, ratari će blokirati centar Novog Sada i Varadinski most.

Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, “ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje”.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

NultaTačka/021.rs