Sve vesti Svet

Reporterka švedske državne televizije bila prisiljena da prestane sa istraživanjem vezanim za curenje virusa iz WUHANA!

Reporterka švedske državne televizije bila prisiljena da prestane sa istraživanjem vezanim za curenje virusa iz WUHANA!

Iako su curenja iz laboratorije poznata i česta pojava, ideja kako je koronavirus potekao iz laboratorije i slučajno procurio, već od samog početka mejnstrim mediji i svetski moćnici žigosali su i označili kao teoriju zavere.

Švetski nacionalni emiter STV i izveštač za nauku Bodil Appelquist izjavila je da je morala da prestane da istražuje moguće poreklo koronavirusa nakon zahteva njene radakcije.

ANALYS: Vilken risk är värd att ta? | SVT Nyheter

Appelquist se odvažila i rešila da progovori o zataškavanju i pritisku koji je trpela kao i o direktnim redovima Švedske agencije za civilne nepredviđene slučajeva i medija koji su radili na tome da curenje iz kineske laboratorije označe kao teoriju zavere.

“Postojao je konsenzus tada, pre godinu dana, da je ovo bila teorija zavere”, rekla je za list Varlden Idag, primetivši prekretnicu koja se sada događa.

Ona je rekla da ju je na početku pandemije kontaktiralo nekoliko istraživača koji su mislili da bi trebala pažljivije da pogleda laboratoriju u kineskom gradu Wuhan, gde su otkriveni prvi slučajevi COVID-a.

Rekla je da je imala vremena za opsežno istraživanje, ali je iz redakcije naišla na oklevanje i ispitivanje na ličnoj bazi da je morala da prekine projekat.

DR MILORAD STEFANOVIĆ BLUMENAU U BUNKERU! OVO ĆE DA GLEDA CEO REGION!

“Ne želim da me doživljavate kao teoretičara zavere. To bi bilo poražavajuće za mene kao novinara”, rekla je Appelquist (bez obzira što “teoretičari” uvek bivaju u pravu).

“Međutim činjenica je da je problematično to što se nismo usudili da gledamo na to na drugi način i iz drugog ugla”, dodala je ona.

“SVT je pratio globalno situaciju oko pandemije. U celini, izveštavanje SVT-a ne razlikuje se od ostalih redakcija”- zaključila je novinarka

Podsetićemo da je Mario Bojić, osnivač produkcije Nulta Tačka, još prošle godine naišao na osude i pokušaje diskreditacije od strane medija direktno finansiranih od strane Fonda za Otvoreno Društvo, Džordža Soroša kada je između ostalog spojio izbijanje pandemije sa curenjem iz laboratorije u Vuhanu.