Sve vesti Svet

Respirator “jede” struju?! Švajcarske bolnice mogle bi uskoro da se priključe planovima ŠTEDNJE ENERGIJE

Respirator "jede" struju?! Švajcarske bolnice mogle bi uskoro da se priključe planovima ŠTEDNJE ENERGIJE

Švajcarske medicinske ustanove mogle bi da razmotre smanjenje potrošnje električne energije usred pogoršanja energetske krize, rekao je Bastijan Švark, šef energetskog odeljenja u Saveznoj kancelariji za nacionalnu ekonomsku nabavku zemlje.

„Bolnice su izuzete od kvota za struju i gas, ali takođe mogu da razmotre kako mogu da smanje potrošnju električne energije“, rekao je Švark za švajcarski list Neue Zurcher Zeitung u sredu.

On je dodao da čak i u kritičnoj industriji kao što je farmaceutska, mere uštede mogu da se primene bez značajnih rezova u proizvodnji.

„Trenutno, skoro svaka industrija zahteva izuzetke za sebe. Ali ovo nije pravi pristup. Umesto toga, svaka industrija treba da razmisli o tome šta može da uradi u kritičnoj situaciji“, rekao je Švark, dodajući: „Ovo bi moglo da bude, na primer, smanjenje radnih sati. Ako ovo smanji potrošnju struje za još 10-20 odsto, odložićemo uvođenje kvota.

Bil Klinton i izvršni direktor BlackRock-a planiraju da uvedu veliku ESG svetsku agendu resetovanja

Prošlog meseca, Savezno veće Švajcarske saopštilo je da nastoji da smanji upotrebu prirodnog gasa u zemlji za 15 odsto od oktobra 2022. do kraja marta 2023, u poređenju sa prosečnom potrošnjom u poslednjih pet godina. Odluka je objašnjena kao pokušaj pripreme za moguće prekide u isporuci gasa iz Rusije.

Švajcarske vlasti su razvile plan za vanredne situacije u slučaju energetske krize ako zalihe prirodnog gasa i električne energije nestanu. Plan obuhvata nekoliko faza, u rasponu od kampanje podizanja svesti javnosti sa pozivima na uštedu energije, kao što je gašenje izloga i grejača, do racionalizacije električne energije za oko 30.000 velikih potrošača energije.

NultaTačka/RT