Srbija Sve vesti

RIO TINTO JE DOBIO ŠUT KARTU ALI ZATO KANADSKA KOMPANIJA EURO LITIJUM MOŽE DA KOPA

RIO TINTO JE DOBIO ŠUT KARTU ALI ZATO KANADSKA KOMPANIJA EURO LITIJUM MOŽE DA KOPA

Po odluci Vlade Srbije “Rio Tintu” je rečeno “doviđenja”, ali takva odluka još nije doneta za kanadsku kompaniju “Euro litijum Balkan” koja poslednjih deset godina istražuje litijum i bor na području Kolubarskog okruga i koja trenutno ima privremenu sudsku zabranu za taj posao, s obzirom da je nekolicini meštana valjevskih sela pričinila štetu zagađujući zemljište i vodu iz istražnih bušotina.

Naime, pred kraj prošle godine Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku Osnovnog suda kojom su kompaniji “Euro litijum Balkan” zabranjena geološka istraživanja na jednom od tri istražna područja u ovom delu Srbije. Uz to, privremena sudska mera kojom je usvojen zahtev narodnog pokreta “Marš s Kolubare”, trajaće do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i energetike da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kanadske kompanije i da se odbije zahtev te firme za produženje odobrenja za njihova primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko-Mionički basen.

Međutim, “Euro litijum Balkan” još uvek poseduje dozvole za istraživanja na područijima “Valjevo sever”, koja im ističe u junu, kao i na telu teritorije opština Ljig i Mionica. Zbog toga, pokret “Marš s Kolubare”, kako najavljuje njihov pravni zastupnik advokat Sreten Đorđević, tražiće da im se i za ta područja ukinu odobrenja za istraživanje.

MISTERIJA SMRTNIH ISHODA KOD MEDICINARA! SADA JE PREMINUO I HIRURG DUŠAN SPASIĆ

– Čitavo područje od Divčibara prema Kosjeriću je po Prostornom planu Srbije jedno ogromno rudarsko područje. Postoji velika bojazan da je u obuhvatu zaštićenog područja tek jedan minoran deo posmatran sa aspekta zaštite, što govori o tadašnjoj nameri vlasti da intenzivno razvija rudarstvo, što nije u interesu građana. Bojim se da ćemo mi Valjevci u jednom dužem periodu morati širom da otvorimo oči i pratimo šta se dešava – upozorio je Đorđević.

Proces da nadležni organi odbiju produženje istraživačkih dozvola “Euro litijum Balkanu”, kako kaže, potrajaće još par godina, “što će ostaviti dovoljno vremena da se prikupi još dokaza da i samo istraživanje ugrožava život građana”.

– Imamo bunare koji su već zagađeni i dokaze da je voda već konatminirana u ovoj fazi istraživanja. Primer je arterški bunar dubine oko 120 metara kod koga nema površinskog curenja, ali imamo istraživanje laboratorije Poljoprirednog fakulteta iz Beograda koje je pokazalo da je u njemu pronađena 18 puta veća količina bora od dozvoljene. To predstavlja najsnažniju moguću indiciju da su se vode iz dubokih rudarskih slojeva, koje su kontaminirane ogromnim koncentracijama bora, stroncijuma i natrijuma pomešale sa gornjim slojem pitke vode valjevskog kraja – kaže Đorđević.

On je podsetio da su prethodne analize Hemijskog fakulteta potvrdile kontaminaciju zemljišta i vode iz istražnih bušotina u selima Lukavac i Šušeoka, sa područja Valjevo-Mionički basen, za koji je stavljena sudska privremena mera geoloških istraživanja. Zbog toga, kako je naveo, jedino rešenje jeste izmena Zakona o rudarstvu i moratorijum za istraživanje i eksploataciju litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

ZAŠTO U SRBIJI ODJEDNOM IMA VIŠE EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA NEGO PREMINULIH OD COVID-a?!

Inače, na zvaničnom sajtu kanadske kompanije potvrđuje se da su tokom kampanje geoloških istraživanja prethodnih godina izbušili 25 rupa na području Valjeva i pet rupa na teritoriji Ljiga.

– U svim bušotinama između 2011. i 2019. godine na teritoriji Valjeva za koje je dobijena dozvola pronađeni su značajne nivoi mineralizacije litijuma i borita. Ispitivanja su vršena na području površine 274,64 kvadratna kilometra, a rezerve litijuma i borita su pronađene na teritoriji površine četiri kvadratna kilometra koja je podložna površinskom kopu – piše u tom dokumentu na sajtu “Euro litijuma”.