Sve vesti Tehnologija

RODITELJI UPOZORENJE! Metaverzum stiže a to je najveća opasnost za DECU

RODITELJI UPOZORENJE! Metaverzum stiže a to je najveća opasnost za DECU

Budućnost Metaverzuma je toliko velika da je Mark Zakerberg promenio ime Fejsbuka u Meta. Kompanije za igre na sreću i obrazovne tehnologije se utrkuju da uvuku decu od 3 godine u virtuelni svet koji će bukvalno prepisati moždane funkcije, izobličavajući stvarnost i prevarom ih uvući u iskustva koja se ne mogu razlikovati od stvarnosti. Roditelji budite upozoreni! Držite svoju decu podalje od virtuelne stvarnosti.

I ne, nemojte da pomislite da za godinu, dve u Srbiji metaverzum neće biti predstavljen deci u školama. Hoće.

Prema nedavnoj anketi, polovina roditelja nije svesna koliko vreme ispred ekrana oštećuje vid dece . U stvari, brojne studije su već utvrdile da je izlaganje plavoj svetlosti ekrana i LED sijalicama biološki štetno.

Pored toga, istraživanje je utvrdilo da je izlaganje elektromagnetnom zračenju koje emituju ekrani (i druge bežične tehnologije) posebno štetno i za decu.

Druga upozorenja o korišćenju ekrana kod dece (zavisnost, itd.) takođe su citirali različiti stručnjaci tokom godina. Američki tehnološki insajderi (poznati kao „roditelji iz Silicijumske doline“) izgleda da su svesni barem nekih od ovih problema, inače verovatno ne bi preduzimali značajne, a ponekad i ekstremne mere da ograniče upotrebu i izloženost svoje dece ekranima i drugim tehnologijama . već dugi niz godina.

U međuvremenu, ostali roditelji ali i škole podstiču decu da provode više vremena koristeći ekrane uključujući slušalice virtuelne realnosti (VR).

Upozorenja o korišćenju VR – posebno od strane dece – takođe nisu nova. Istraživanja su pokazala da upotreba VR može da izazove promene u ponašanju , probleme sa ravnotežom, kognitivne probleme, probleme sa očima ( bol , promene vida), glavobolje i druge neprijatnosti , probleme sa kožom , kao i druge kratkoročne i/ili dugoročni zdravstvene probleme.

Deca takođe apsorbuju 2-5 puta više štetnog zračenja od odraslih dok koriste VR sisteme . Ipak, sistemi VR, AR ( proširene stvarnosti ) i mešovite stvarnosti (MR) se sve više promovišu za upotrebu od strane ljudi svih uzrasta u različite svrhe. Ništa od toga nije uključeno u segment izveštavanja mejnstrim medija o tome da deca nisu nužno bezbedna u virtuelnom okruženju. Međutim.

Unutar metaverzuma: Da li su vaša deca bezbedna u virtuelnom svetu?
Virtuelni svetovi su uglavnom novi i uzbudljivi, ali su takođe uglavnom neregulisani. Milioni dece širom sveta postaju zavisni od metaverzuma, gde mogu biti izloženi mržnji, nasilnom ili seksualnom sadržaju. Kejt Snou iz NBC News-a duboko je zaronila u opasnosti sa kojima se deca mogu suočiti kada stavljaju ove slušalice.

NultaTačka