Sve vesti Svet

Rumunija tvrdi da je Evrovizija promenila njihovo glasanje da bi prvo mesto dodelila Ukrajini

Rumunija tvrdi da je Evrovizija promenila njihovo glasanje da bi prvo mesto dodelila Ukrajini

Rumunska televizija TVR optužila je Evropsku radiodifuznu uniju da je dodelila pogrešan broj bodova zemljama, da se ne poklapaju sa brojem koji su oni dali, pogrešno dajući najviši rezultat Ukrajini, koja je pobedila na takmičenju.

Ukrajinski bend Kalush Orchestra lako je pobedio na takmičenju, sa 631 bodom, dok je Velika Britanija bila na drugom mestu sa 466 bodova.

Međutim, uprkos margini pobede, zvanični predstavnici Rumunske Evrovizije su se žalili da je EBU ignorisao njihovo glasanje da Moldaviji dodeli prvo mesto i umesto toga dodelio ga Ukrajini.

„Iznenadili smo se kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u obzir pri izračunavanju konačnog ranga“, navodi TVR u saopštenju. „Učesnicima finala organizatori su dodelili drugačiji set poena, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je rumunski žiri odlučio da predstavnicima Moldavije da maksimalan broj bodova”.

Predstavnici svake zemlje se takođe obično pojavljuju u direktnom prenosu kako bi objavili rezultate glasanja u svojoj zemlji, ali Eda Markus iz Rumunije nije bila nigde viđena.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je odgovorila tvrdnjom da su primetili „nepravilne obrasce glasanja” koji su ih „primorali da zamene rezultate iz šest zemalja: Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina”.

„Da bi se pridržavao uputstava za glasanje tokom takmičenja, EBU je sarađivao sa svojim partnerom za glasanje da izračuna zamenski zbirni rezultat za svaku zemlju u pitanju, kako za drugo polufinale tako i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnom istorijom glasanja)“, navodi se u saopštenju.

U konačnom zbiru glasanja, ni Rumunija ni Moldavija nisu međusobno dodelile jedna drugoj poen, što se u stvarnosti nikada ne bi dogodilo.

TVR je saopštio da su organizatori Evrovizije „zamenili ocenu žirija u Rumuniji ’zamenom’ izračunatom na netransparentan način“, a nisu ih čak ni obavestili šta su radili tokom takmičenja.

Iako je deo glasanja takođe zavisio od publike, tvrdnje sugerišu da je iza kulisa možda bilo nekih šikaniranja kako bi se osiguralo da Ukrajina pobedi na takmičenju, čime se ispunjava unapred postavljeni narativ koji podržava „trenutnu stvar“.

Takmičenje za Pesmu Evrovizije je poznato kao političko i u prošlosti je bilo opterećeno sličnim glasačkim skandalima.

MARIO ZNA i ŽELJKO INJAC- Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

Nulta Tačka/InfoWars