Sve vesti Svet

Rusi izneli ultimatum Ukrajincima: Imate rok do 5 sati ujutru da predate Mariupolj

Rusi izneli ultimatum Ukrajincima: Imate rok do 5 sati ujutru da predate Mariupolj

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je usled bezakonja ukrajinskih nacionalista u Mariupolju došlo do humanitarne katastrofe.

Zbog toga zahtevaju hitnu predaju ovog grada.

Svakog dana od nacista u gradu gine od 80 do 235 nevinih građana koji pokušaju da napuste grad – objavilo je ministarstvo i napomenulo da nacionalisti drže kao taoce do 130.000 civila.

U cilju spasavanja civila, Ministarstvo odbrane Rusije najavljuje otvaranje humanitarnih koridora iz Mariupolja od 21. marta od 10 časova, i u istočnom i u zapadnom pravcu (po dogovoru sa Kijevom).

Plan Ministarstva odbrane Rusije

Od 10 do 12 časova predlaže se organizovanje izlaska iz grada ukrajinskih vojnih i stranih plaćenika bez oružja (u ovom slučaju im je garantovano spasavanje života). Potom bi trebalo da usledi prolazak humanitarnih konvoja u grad i evakuacija civila.

PONEDELJAK OD 20h! UŽIVO! MARIO ZNA I SVE ZABRANJENE INFORMACIJE

Pozivaju se predstavnici UN, OEBS-a, Crvenog krsta da prate ovu humanitarnu operaciju na samom terenu. Ministarstvo odbrane je takođe pozvalo Kijev na opreznost i ukidanje ranije izdatih uputstava koja su militante u Mariupolju obavezivala da se žrtvuju.

Ministarstvo odbrane insistira na dobijanju pismenog odgovora iz Kijeva pre 5 sati ujutru na predloge date o Marupolju.

“Sada imate pravo da napravite istorijski izbor – ili ste sa svojim narodom, ili ste sa banditima. Vojni sud koji vas čeka je malo u odnosu na ono što ste zaslužili”, poručilo je Ministarstvo.

NultaTačka