Sve vesti Svet

RUSIJA: LEKARI KOJI SE PROTIVE VAKCINACIJI MOGU KRIVIČNO DA ODGOVARAJU! KO SE NIJE VAKCINISAO NEMA BESPLATNOG LEČENJA?!

Lekari koji se protive vakcinaciji protiv Covid-19 mogli bi biti krivično odgovorni jer predstavljaju ozbiljnu pretnju ako se zaraze virusom, otkrio je ruski ministar zdravlja pred parlamentarnim odborom u sredu.

Komentari Mihaila Murahskog došli su istog dana kada je ruski štab zadužen za borbu protiv Covida-19 otkrio da je 1.239 ljudi navodno umrlo u posljednja 24 sata, što je novi rekord.

„U krivičnom zakonodavstvu postoje članovi koji se mogu primeniti na osobe koje predstavljaju pretnju“, objasnio je Muraško. “Ne morate biti prorok da biste videli šta se dešava kada se medicinski radnici koji se bore protiv  vakcinacije razbole.”

Prema rečima ministra zdravlja, medicinski radnici bi trebali biti “napredniji” od prosečne osobe i znati bolje od toga da obijaju vakcinaciju.

Muraško je takođe predložio da zemlja zauzme stroži stav o vakcinaciji u celini, navodeći odluku Singapura da odbije da besplatno leči građane koji se nisu vakcinisali.

Veliki deo krivice za širenje virusa pripisan je niskom nivou vakcinacije, koja, prema Muraškovim rečima, trenutno čini 53% odrasle populacije. U sredu je ruski senator Andrey Klishas sugerisao da bi parlament mogao da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji.

U utorak su poslanici u drugom ruskom gradu, Sankt Peterburgu, potpisali dekret kojim se zahteva da svi stariji od 60 godina i osobe s hroničnim bolestima dobiju prvu dozu vakcine protiv Covid-19 u narednih mesec dana.

NultaTačka/RT