Sve vesti Svet

RUSIJA ODLAŽE UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA NA NACIONALNOM NIVOU

RUSIJA ODLAŽE UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA NA NACIONALNOM NIVOU

Zvaničnici kažu da predloženi zakon nije prikladan za trenutnu situaciju s koronavirusom

Ruski zakonodavci odgodili su razmatranje zakona kojim bi se uveo nacionalni sistem QR kodova za one koji su primili vakcine, navodeći da je potrebno prilagoditi zakon kako bi se pozabavio novom Omicron varijantom Covid-19.

Tatjana Golikova, potpredsednica vlade za socijalnu politiku, rad, zdravstvo i penziono osiguranje, rekla je novinarima u petak da su vladini zvaničnici, zajedno s liderima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, odlučili da će predloženi zakon morati biti prilagođen pre nego što bude razmatran dalje.

BRITANSKA VLADA I PROPAGANDA STRAHA KAO TAKTIKA ZA MASOVNU KONTROLU

Prvobitno, zakon je imao za cilj da konsoliduje politike u različitim lokalnim samoupravama, od kojih mnoge zahtevaju dokaz o vakcinaciji za ulazak u restorane, barove, klubove i masovne događaje.

“S obzirom na brojne nepoznanice o razvoju epidemiološke situacije, Vlada i Jedinstvena Rusija su doneli zajedničku odluku da odlože uvođenje ovog zakona”, rekla je Golikova.

Andrej Turčak, generalni sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije, pojasnio je da je sadašnji zakon formulisan prošle godine uglavnom kao odgovor na varijantu Delte, te da ga je potrebno revidirati u svetlu novijih dešavanja. “Jedinstvena Rusija je sagledala detalje situacije i smatra da je jedini ispravan kurs odlaganje razmatranja zakona” , rekao je on.

Zakon je donet u donji dom parlamenta 12. novembra. Kao što je prvobitno zamišljen, on bi uveo minimalni nacionalni zahtev za Ruse da dobiju propusnice za vakcinu sa QR kodom kako bi pristupili javnim prostorima i prevozu. Međutim, transportna klauzula je na kraju ukinuta. Sredinom decembra poslanici su usvojili nacrt zakona. S obzirom na nedavno odlaganje, nejasno je kada će se održati drugo glasanje.

AUSTRALIJSKA POLICIJA HAPSI STARIJU ŽENU JER NIJE POKAZALA DOKAZE O PRIMLJENIM VAKCINAMA

Brojni regioni širom zemlje već su uveli mere slične onima koje razmatra nacionalni parlament. Anketa objavljena krajem decembra pokazala je da više Rusa strahuje od kovid pasoša nego od samog Covida-19, a uprkos širokoj dostupnosti vakcina u zemlji. Lideri, uključujući predsednika Vladimira Putina, ohrabrili su ipak u više navrada ljude da se vakcinišu.

U vreme izrade nacrta zakona, broj slučajeva Covid-19 i smrtnih slučajeva u Rusiji bili su na vrhuncu svih vremena, ali od tada su u padu. Međutim, Putin je upozorio da će zemlja uskoro dočekati još jedan talas zbog širenja varijante Omicron.

NultaTačka/RT