Sve vesti Svet

Rusija optužuje Gugl za lažne vesti i zabranjuje njihove oglase

Rusija optužuje Gugl za lažne vesti i zabranjuje njihove oglase

Ruska državna agencija za komunikacije saopštila je u četvrtak da će zabraniti američkom internet gigantu Guglu da reklamira svoje usluge u zemlji, optužujući Jutjub za širenje „lažnih vesti“ o vojnoj kampanji u Ukrajini.

Rusija je odlučila da blokira pristup nedržavnim medijima i informacionim resursima i sve je veći strah da bi Gugl mogao biti sledeći na redu za zabranu.

Nadzorni organ je rekao da je Jutjub u vlasništvu Gugla počinio „brojna kršenja” ruskog zakonodavstva i da je „jedna od ključnih platformi za distribuciju lažnih vesti o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, diskreditujući oružane snage Rusije”.

Rečeno je da je odlučeno da se “uvedu mere”.

Rečeno je da to uključuje „zabranu distribucije reklama za Google LLC i njegove informativne resurse“.

Takođe je rečeno da će obavestiti ljude koji koriste Google pretraživače o kršenjima zakona, bez davanja detalja.

Nadzorni organ je već ograničio pristup aplikaciji i veb lokaciji Google vesti i optužio je Gugl da je „antiruski nastrojen“.

Nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, Rusija je usvojila zakon prema kojem je širenje „lažnih“ informacija o svojim trupama krivično delo kažnjivo do 15 godina zatvora.

Jutjub je optužen da se ne bavi informacijama o ukrajinsko ekstremno desnim organizacijama, uključujući kontroverzni nacionalistički/nacistički bataljon Azov koji se bori u Marijupolju, rekavši da nije izbrisao više od 12.000 stranica koje je Rusija proglasila ekstremističkim.

Takođe su ponovljene pritužbe da je Gugl blokirao državne medije kao što su RT i Sputnjik i druge ruske medijske sajtove.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Nulta Tačka/TheMoscowTimes