Sve vesti Svet

Rusija razvija novu vakcinu za decu

Rusija razvija novu vakcinu za decu

Rusija razvija novu vakcinu za prevenciju infekcije izazvane rotavirusom kod dece, a u najskorije vreme planirana su pretklinička ispitivanja, saopšteno je na sajtu Rospotrebnadzora.

„Trenutno saradnici Naučno-istraživačkog instituta za mikrobiologiju i parazitologiju u Rostovu, rade na razvoju domaće vakcine za imunoprofilaksu rotavirusne infekcije kod dece. U najskorije vreme planirana su pretklinička ispitivanja“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, razvoj i proizvodnja domaće vakcine biće od velikog značaja za realizaciju plana zamene uvoza, kao i u cilju izvoza u strane prijateljske zemlje. U ovom momentu razvijene su i koriste se u praksi strane vakcine protiv rotavirusa kao što su „RotaTek“ i „Rotariks“.

Američka ambasada beži iz Šangaja zbog kineskog kovid ludila

„U Ruskoj Federaciji stvorena je kolekcija sojeva humanih rotavirusa adaptiranih za lanac ćelija koje su sposobne za razmnožavanje van organizma neodređeno vreme i prikazana je mogućnost razvoja inaktiviranog vakcinalnog preparata, koji po svojoj bezbednosti i imunogenoj aktivnosti ima prednost u poređenju sa sličnim inostranim“, zaključio je nadzorni organ.

Rotavirus odgovoran je za 30 odsto infekcija gastrointestinalnog sistema kod odojčadi i male dece. Najčešće oboljevaju odojčad u dobu od 6 meseci i deca do 5 godina života. Infekcije uzrokovane ovim virusom čest su uzrok hospitalizacije odojčadi i male dece, jer izaziva tešku dijareju i povraćanje uz povišenu temperaturu, što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidratacije (gubitka telesne tečnosti).

NultaTačka/Sputnik