Sve vesti Svet

Rusija “slavi” 2 godine od puštanja vakcine SPUTNIK V u promet

Rusija "slavi" 2 godine od puštanja vakcine SPUTNIK V u promet

Rusija i danas ima ulogu u COVID histeriji i prodaji vakcina protiv COVID-a ali je za razliku od Zapada imala i ima minimalne mere “borbe” protiv kinesko/američke histerije ali to je ne sprečava da “proslavi” dve godine od izbacivanja vakcine Sputnik V.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nedavno je optužilo SAD za finansiranje istraživanja virusa i puštanje samog virusa u u opticaj izbegavajući da komentariše činjenicu da je Vašington finansirao Vuhansku laboratoriju odakle je i pušten koronavirus.

Prva registrovana vakcina Covid-19 na svetu isporučena je u 71 zemlju, u kojoj živi četiri milijarde ljudi, kaže šef fonda iza Sputnjika V.

Za dve godine od registracije, Sputnjik V se pokazao se kako on tvrdi kao „jedan od najefikasnijih i najbezbednijih alata” protiv Covid-a 19 kako u Rusiji tako i u inostranstvu.

OVO stže i kod nas! U Americi se širi tehnologija plaćanja DLANOM u prodavnicama

Sputnjik V je 11. avgusta 2020. postao prva registrovana vakcina na svetu protiv novog korona virusa, nakon što je dobila relevantne dokumente od ruskog Ministarstva zdravlja.

Od tada je vakcina, koju je razvio Institut Gamaleja sa sedištem u Moskvi, „postao lek koji se najviše izvozi u istoriji Rusije i s pravom se etablirao kao jedno od najefikasnijih i najbezbednijih oruđa za borbu protiv infekcije korona virusom u svetu“, Ruski fond za direktna ulaganja (RFIF) rekao je izvršni direktor Kiril Dmitriev.

„Sputnjiku V se verovalo u 71 zemlji širom sveta u kojima živi više od 4 milijarde ljudi“ , primetio je on.

Da bi olakšao pristup vakcini, RFIF je organizovao masovnu proizvodnju ne samo u Rusiji, već u 18 drugih zemalja, uključujući Indiju, Kinu, Brazil, Argentinu i Iran.

Kako se hvale ruski mediji. dvokomponentna vakcina Sputnjik V pokazala je efikasnost od 97,6% tokom akcije vakcinacije u Rusiji, prema podacima Instituta Gamaleja i Ministarstva zdravlja što je daleko od istine.

Dalje se tvrdi da je efikasnost je takođe „potvrđena rezultatima više od 50 kliničkih studija i podacima iz… nacionalnih programa vakcinacije u različitim regionima sveta, uključujući Evropu, Aziju, Bliski istok i Latinsku Ameriku“.

Istraživanje o ruskom ubodu objavljeno je u međunarodnim recenziranim medicinskim časopisima, uključujući The Lancet, Nature, Vaccines, Cell Reports Medicine i druge, istakao je on.

Međutim, Sputnjik V i Sputnjik Lajt još uvek nemaju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove (EMA). Ruski zvaničnici tvrde da je odlaganje došlo iz političkih razloga. RDIF je takođe bio među prvim ruskim entitetima koji su se suočili sa zapadnim sankcijama nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru.

„Pandemija bi trebalo da bude važna lekcija za celo čovečanstvo – kada je reč o spasavanju života, potrebni su jedinstvo i kolektivni napori. Samo ovaj put omogućava efikasno suzbijanje budućih pretnji, uključujući i epidemiološke“, zaključio je Dmitrijev.

NultaTačka