Sve vesti Svet

Ruska vojska otkrila stravične detalje: Ukrajinski nacionalisti u Harkovu prisilno drže civile po podrumima

Ruska vojska otkrila stravične detalje: Ukrajinski nacionalisti u Harkovu prisilno drže civile po podrumima

Ukrajinske oružane formacije opremile su vatrene položaje u školama i fiskulturnim salama u Harkovu, razmestile su teško naoružanje u školama u raznim gradovima DNR, a stanovnike prisilno drže u podrumima, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Stanare obližnjih kuća prisilno drže u podrumima pod izgovorom da se navodno osigurava njihova bezbednost“, precizirao je on na brifingu, dodajući da je ukrajinska vojska rasporedila teško naoružanje u školama u Harkovu, Kramatorsku i Dobropolju, uključujući artiljeriju i višecevne bacače raketa.

Kako je rekao, Oružane snage Ukrajine postavile su uporište u zgradi psihijatrijske bolnice u gradu Putivlju, u dvorištu su razmestile teško naoružanje, a osoblje i pacijente bolnice nasilno drže u podrumu.

„Nacionalisti su u Severodonjecku u LNR na gornjim spratovima stambenih zgrada opremili vatrene položaje, a stanovnike prisilno drže u njihovim stanovima“, naveo je general-major.

Mizincev je podsetio da ruske jedinice napadaju samo na vojne ciljeve.

„Odgovornost za smrt civila koje prisilno drži ukrajinska vojska i militanti bataljona teritorijalne odbrane na teritoriji civilnih infrastrukturnih objekata, koje su militanti ‘pretvorili’ u uporišta i vatrene položaje, snosi isključivo kriminalne ukrajinske vlasti“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je bez učešća kijevskih vlasti za dan evakuisala skoro 23 hiljade ljudi iz opasnih regiona Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Evakuisano je 22.985 ljudi, među kojima 3.231 dete, precizirao je Mizincev. On je naveo da je od početka specijalne vojne operacije već evakuisano više od 1,26 miliona ljudi, od čega je gotovo 220 hiljada dece.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i zaštite građana Donbasa.

NultaTačka/Sputnik