Sve vesti Svet

Ruski diplomata otkrio kada će se završiti vojna operacija u Ukrajini

Ruski diplomata otkrio kada će se završiti vojna operacija u Ukrajini

Ruska specijalna vojna operacija završiće se kada budu eliminisane pretnje nastale usled preuzimanja kontrole NATO-a nad Ukrajinom, izjavio je direktor odeljenja ZND pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Aleksej Poliščuk.

„Specijalna vojna operacija biće završena kada budu izvršeni njeni zadaci među kojima su zaštita civilnog stanovništva u Donbasu, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i eliminisanje pretnji po Rusiju koje dolaze sa ukrajinske teritorije zbog preuzimanja kontrole nad Ukrajine od strane NATO-a“, rekao je diplomata.

Kako dodaje, specijalna operacija odvija se u skladu sa planom.

„Svi njeni ciljevi biće realizovani“, naglasio je Poliščuk.

Takođe je saopštio da bi pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska mogle da čine osnovu država – garanta za Ukrajinu. Po rečima diplomate, o tome se razgovara na rusko-ukrajinskim pregovorima.
„Na tim pregovorima, osim neutralnog, vanblokovskog, nenuklearnog statusa Ukrajine koji predviđa njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, razmatraju se pitanja pružanja bezbednosnih garancija toj zemlji od strane niza država. Pretpostavlja se da bi osnovu institucije država – garanta mogla da čini ‘petorka’ stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Nisu isključene ni druge opcije, stoga tačan spisak još nije utvrđen“, objašnjava Poliščuk.

Ruke su mu krvave do lakata! U protekloj godini od gladi u regionu Tigraj umrlo 1.900! Tedros radio na ocepljenju ovog dela Etiopije

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se mirovni sporazum sa Rusijom može sastojati od dva dokumenta – jedan od njih se mora odnositi na garancije bezbednosti za Ukrajinu, a drugi na njene odnose sa Rusijom.

NultaTačka/Sputnik