Sve vesti Tehnologija

SAD: KO PRETRAŽUJE ODREĐENE TERMINE NA GOOGLE PRETRAŽIVAČU VRLO LAKO MOŽE DA POSTANE META INTERESOVANJA STRANIH SLUŽBI

Američki federalni istražitelji izdaju naloge za Google: Ko pretražuje određene termine vrlo lako može postati meta.

Ali oni uveravaju američku javnost da im se može verovati. Baš kao što je savezna vlada uveravala Amerikance da neće zloupotrebiti tajne sudove FISA-e da špijuniraju nevine Amerikance!

Sada znamo da su lažni federalci špijunirali Donalda Trampa, njegovu porodicu, njegovu kampanju i njegovo predsedništvo koristeći tajne sudove za dobijanje poternica.

Kako Yahoo prenosi :

Američka vlada navodno tajno izdaje naloge za Google i pruža na uvid korisničke podatke o svakome ko upiše određene pojmove za pretraživanje, što izaziva strah da bi nevini korisnici interneta mogli biti uhvaćeni u ozbiljnim istragama o kriminalu učestalije nego što se ranije mislilo.

U pokušaju da uđu u trag kriminalcima, federalni istražitelji počeli su koristiti nove “naloge za ključne reči” i upotrebili su ih da traže od Google-a da im dostavi podatke o svima koji su pretraživali ime žrtve ili njihovu adresu u određenoj godini, slučajno otpečaćen sudski dokument koji je Forbes pronašao pokazuje.

Google mora svake godine odgovarati na hiljade naloga, ali nalozi za ključne reči relativno su nova strategija koju koristi vlada i kontraverzne su.

“Traženje po Google-ovoj bazi podataka o istoriji pretraživanja omogućava policiji da identifikuje ljude samo na osnovu onoga o čemu su mogli razmišljati, iz bilo kog razloga, u nekom trenutku u prošlosti”, rekla je Jennifer Granick, savetnica za nadzor i sajber sigurnost pri Američkoj uniji za građanske slobode, prenosi Forbes.

„Ova nikad pre moguća tehnika ugrožava interese Prvog amandmana i neizbežno će označiti nevine ljude, posebno ako pojmovi ključnih reči nisu jedinstveni i vremenski okvir nije precizan. Da stvar bude gora, policija to trenutno radi u tajnosti, što praksu štiti od javne rasprave i propisa ”, dodala je.

Vlada je rekla da je obim naloga ograničen kako bi se izbeglo uplitanje nevinih ljudi koji slučajno traže određene termine, ali nije javno objavljeno koliko se podataka o korisnicima šalje vladi i koji je obima zahtev za izdavanje naloga.

Nulta Tačka/TheGatewayPundit

O uredniku

Elena Čakar