Sve vesti Svet

SAD ŠALJU VIŠE OD DVADESET BORBENIH AVIONA F-22 NA PACIFIK KAO PORUKU KINI

Pisao Elena Vuk

Kineski zvaničnici optužuju Vašington da je “demonizovao” Peking i prikazuju ga kao “zamišljenog neprijatelja”.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Američko ratno vazduhoplovstvo šalje ovog meseca oko 25 stelt borbenih aviona F-22 na zapadni Pacifik na vežbu, a analitičari nazivaju to razmeštanjem i pokušajem slanja neposredne poruke Kini usred tenzija u regionu, navodi CNN.


Raptorsi( The Raptors ), raspoređeni iz Havajske vazduhoplovne nacionalne garde i zajedničke baze Elmendorf-Richardson, preletaće okolinu ostrva Guam i Tinian u okviru vežbe Operacije Pacific Iron 2021. Veruje se da su borbeni avioni pete generacije najsofisticiraniji borbeni avion na svetu zbog svoje sposobnosti da izbegnu otkrivanje radara i da ugrade informativne sisteme na brodu i van njega. Prema američkoj Indo-pacifičkoj komandi, obuka je postavljena da američke regionalne snage učine „smrtonosnijim, prilagodljivijim i otpornijim“.

Komandant pacifičkih vazduhoplovnih snaga general Ken Vilsbach rekao je za CNN da SAD „nikada nisu imale toliko mnogo Raptors-a raspoređenih zajedno u zoni operacija pacifičkih vazduhoplovnih snaga“.

Signal odvraćanja Kine

SAD trenutno u svojoj vazduhoplovnoj floti imaju oko 180 F-22, od kojih je gotovo polovina spremna za raspoređivanje, prema njihovoj statistici . Kina u međuvremenu ima samo oko 20 do 24 operativna lovca pete generacije, rekao je ranije za CNN analitičar za odbranu sa sedištem na Havajima Carl Schuster. Dakle, razmeštanje nekih 25% američkih F-22 sposobnih za misiju u turbulentnom regionu gde se Kina i zapadne sile prepiru oko statusa Tajvana i teritorija Južnokineskog mora treba shvatiti kao direktnu poruku Kini, veruje on.

„Pacifičko vazduhoplovstvo demonstrira da u stvarnosti može da rasporedi onoliko ili više letelica pete generacije u kratkom roku nego što ih (Kina) trenutno ima u svom celokupnom inventaru“, rekao je Schuster, napominjući da se “normalno raspoređivanje F-22 sastoji od, samo između, 6 do 12 mlaznjaka”.


„Pokazivanje agilne borbene sposobnosti i spremnosti američkog vazduhoplovstva šalje snažan signal odvraćanja Kini i uveravajući svoje saveznike i partnre (SAD)“, dodao je analitičar. „Kina će pokušati da ga pažljivo prati.“

Osim F-22, u operaciji će biti i nekih 10 lovaca F-15 Strike Eagle iz vazduhoplovne baze Mountain Home i dva vojno-transportna aviona C-130J Hercules iz vazduhoplovne baze Lokota u Japanu, kao i oko 800 osoblja koje će učestvovati u vežbama. Vežbe će biti deo veće strategije agilnog borbenog zapošljavanja osmišljene da rašire američke borbene avione po regionu i učine ih spremnim za borbu.

Prema Peter Laiton-u, bivšem oficiru australijskog vazduhoplovstva, a sada analitičaru sa Griffith Asia Instituta, F-22 je „jedan od najtežih aviona za ovu vrstu vežbe raspoređivanja u smislu podrške misiji i održavanju“.

„Ako to možete da uradite sa F-22, to bi trebalo da bude učinjeno sa bilo kojim drugim američkim taktičkim borbenim avionom“, objasnio je Laiton i dodao da SAD Kinu shvataju „vrlo ozbiljno“.

Penzionisani kineski stariji pukovnik Zhou Bo rekao je za South China Morning Post da tako veliko razmeštanje naprednih borbenih aviona definitivno neće pomoći u ublažavanju trenutnim tenzija u regionu.

Kina kao „zamišljeni neprijatelj“

Raspoređivanje dolazi kada su kineski zvaničnici optužili Sjedinjene Države da „demonizuju“ Kinu u pokušaju da je krive za američke „sopstvene strukturne probleme“ tokom razgovora zamenika američkog državnog sekretara Vendi Sherman i kineskog zamenika ministra spoljnih poslova Ksie Fenga u kineskom grad Tianjin.

Prema tom razgovoru koje je delilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, a koje je citirala novinska agencija Ksinhua, Kina je takođe optužila SAD za „ćorsokak“ u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Ksie je navodno rekao Shermanu da Amerikanci predstavljaju Kinu kao „zamišljenog neprijatelja“ kao deo američkog „veoma pogrešnog načina razmišljanja i opasne politike“.

Sherman je najviši američki zvaničnik koji je došao u Kinu od početka mandata predsednika Džoa Bajdena. Prema Beloj Kući, primarna svrha razgovora bila je da kanali komunikacija budu „otvoreni“.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/SputnikNews