Sve vesti Svet

TALIBANI NE ,,PRAŠTAJU”! REKORDAN NIVO CIVILNIH ŽRTAVA U AVGANISTANU OD POČETKA 2021. GODINE!

Avganistanski civili ubijeni su ili povređeni na rekordnom nivou u prvoj polovini ove godine kako je nasilje eskaliralo, kažu UN.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Novi izveštaj kaže da je Avganistan do sada zabeležio više od 1.600 smrtnih slučajeva civila 2021. godine. To je porast od 47% u odnosu na ovo vreme prošle godine.

A UN upozoravaju da bi broj umrlih mogao još više rasti.

Vladine snage borile su se protiv talibanskih pobunjenika, koji sada kontrolišu velike delove zemlje.
Većina međunarodnih snaga povukla se nakon misije koja je trajala skoro 20 godina.

Žrtve u maju i junu porasle su na najviši nivo za ovaj period otkako su UN počele da beleže brojeve 2009. godine.
Prema izveštaju UN-a, antivladine snage bile su odgovorne za 64% civilnih žrtava. Provladine snage činile su 25%, a 11% je krivo za unakrsnu vatru. Od svih stradalih, 32% su bila deca.

Graph showing UN figures on Afghan civilian casualties from 2009 to 2021

Mirovni pregovori dve strane sporo napreduju. Deborah Lyons, specijalni izaslanik UN-a za Avganistan, pozvala je obe strane da “obrate pažnju na mračnu i zastrašujuću putanju sukoba”.

“Izveštaj pruža jasno upozorenje da će neviđeni broj avganistanskih civila ove godine poginuti i biti osakaćen ako se ne zaustavi sve veće nasilje”, rekla je u saopštenju UN.

Svi trendovi trenutno vode u pogrešnim pravcima. Nasilje se povećava, posebno od maja, dok mirovni pregovori između vlade i Talibana i dalje u velikoj meri zastaju. Šta se dešava nakon kraja avgusta, kada međunarodne snage formalno odlaze, pitanje je koje svi postavljaju.

Pošto su već zauzeli veliki broj ruralnih područja, Talibani se sve više usredsređuju na gradove. Insistirali su da ne žele da započnu preuzimanje zemlje vojnim putem, ali mnogi su sumnjičavi u vezi s tim. Iako su neki odlučni u pružanju otpora, krijumčari na društvenim mrežama zatrpani su zahtevima da obezbede rute za izlazak iz Avganistana.

Jedna od nekoliko taktika od koje su se Talibani uglavnom suzdržavali od potpisivanja sporazuma sa SAD-om je vrsta samoubilačkih bombaških napada velikih razmera koji su potresli avganistanske gradove prethodnih godina. Da li će odlučiti da ih ponovo pokrenu posle avgusta? Ili će pokušati da izvrše pritisak na tamošnje snage bezbednosti da se predaju?

Izgledi za naredne mesece izgledaju mračno – ili brzi talibanski napredak koji nosi sa sobom velike opasnosti po civilno stanovništvo, ili teške i dugotrajne borbe dok se dve strane bore da izvrše svoju kontrolu.

Ove godine američki predsednik Joe Biden najavio je povlačenje američkih snaga iz zemlje do septembra.

U subotu je glavni američki komandant general Kenneth McKenzie rekao da će njihove snage nastaviti da izvode vazdušne udare u znak podrške avganistanskim trupama. Rekao je da talibanska pobeda nije bila neizbežna.

Međutim, general Mekenzi nije rekao da li će se napadi nastaviti i nakon završetka američke vojne misije 31. avgusta.

Avganistanski zvaničnici uveli su jednomesečni noćni policijski čas u većem delu zemlje kako bi pokušali zaustaviti napredovanje Talibana.

I pored međunarodnog prisustva od nekoliko decenija u Avganistanu čiji je predvodnik SAD, gde je situacija trebalo da se smiri, a Talibani demilitaruzuju, prognoze su crne. Talibani su sve vreme prisutni i dobro naoružani, sada kontrolišu i velike delove zemlje, a broj civilnih žrtava se povećava gde trećinu čine deca.

Možda bi trebalo postaviti pitanje UN o svrsishodnosti međunarodnih misija i podnošenju izveštaja na koji način međunarodne trupe utiču na život lokalnog stanovništva.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”