Sve vesti Tehnologija

SAD SVI NA MESEC?! NAUČNIK TVRDI DA NA MESECU IMA DOVOLJNO KISEONIKA ZA 8 MILIJARDI LJUDI, ALI ISPOD POVRŠINE!

Pisao Elena Vuk

Mesečeva atmosfera ne sadrži dovoljno kiseonika za ljudski život, ali ispod gornjeg kamenog sloja planete ima dovoljno gasa da održi osam milijardi ljudskih života tokom 100.000 godina, prema istaknutom naučniku.

U članku objavljenom ove nedelje u The Conversation, John Grant, profesor nauke o tlu na australijskom Univerzitetu Southern Cross, objasnio je da je Mesec prepun mineralima koji se čvrsto vezuju sa kiseonikom.

Grant tvrdi da, čak i ako zanemarimo kiseonik vezan u dubokoj, tvrdoj steni, Mesečev regolit( gornji sloj stene ) koji je lako dostupan, može zadržati dovoljno kiseonika za osam milijardi ljudi da žive 100.000 godina.

Proračun ovog naučnika zasniva se na ideji da je ljudima potrebno 800 g kiseonika dnevno da bi preživeli, a regolit je dubok nekih 10 metara. On navodi da se Mesečev regolit sastoji od 45% kiseonika, od čega je čvrsto vezan za minerale kao što su silicijum, aluminijum i oksidi gvožđa i magnezijuma.

Iako stene nisu prozračne, proces izvlačenja ogromnih količina kiseonika iz njih je jednostavan proces. „Ali postoji jedna začkoljica: veoma je gladan energije. Da bi bio održiv, trebao bi biti podržan solarnom energijom ili drugim izvorima energije dostupnim na Mesecu”, napominje Grant.

Grant-ov članak dolazi nakon što su Australijska svemirska agencija i NASA u oktobru potpisale ugovor o slanju rovera na Mesec sa ciljem prikupljanja mesečevog kamenja i pokušaja izvlačenja kiseonika koji bi se mogao disati.

Naučnik je takođe primetio razvoj eksperimentalnih reaktora za poboljšanje procesa proizvodnje kiseonika putem elektrolize od strane belgijskog start-up-a. Nova tehnologija bi mogla biti poslata na Mesec do 2025. godine kao deo misije in-situ korišćenja resursa Europske svemirske agencije.

Nulta Tačka