Sve vesti Svet

Sada možete da kažete da ste videli SVE! PARADAJZ VIRUS nova tema mejnstrim medija

Sada možete da kažete da ste videli SVE! PARADAJZ VIRUS nova tema mejnstrim medija

Dragi čitaoci, ovog trenutka možete sebi da kažete da ste stvarno videli svu tragikomediju ovog vremena. To nije mala stvar, živite u vremenu u kojem nauka ne samo da je posrnula već je postala “opasno” zabavna.

Kako prenose i strani i domaći mejnstrim mediji takozvana epidemija nove virusne infekcije koja se naziva “paradajz grip” koja je prvi put otkrivena kod dece u južnoj indijskoj državi Kerala u maju proširila se na druge dve države.

PARADAJZ GRIP- dobro ste pročitali

Prema članku u časopisu Lancet Respiratory Medicine, od 26. jula u Kerali je dijagnostikovan virus kod 82 dece mlađe od pet godina. Sada su prijavljeni slučajevi u susednoj državi Tamil Nadu i u Odiši na istoku, gde su pradajz gripom zaražena deca od devet godina, iako virus obično pogađa mlađe od pet godina, piše Gardijan.

Kako pišu mediji naučnici još uvek pokušavaju da identifikuju tačno šta je ovaj virus. Nazvan je “paradajz gripom” zbog bolnih crvenih plikova koje proizvodi na telu, a kako tvrde veoma je zarazan. Deca su posebno ranjiva jer se lako širi bliskim kontaktom, preko pelena, dodirivanjem nečistih površina ili stavljanje stvari u usta. (znači da deca ne smeju da diraju pelene jedni drugima a pogotovo da ih stavljaju u usta)

Nemački ministar zdravlja o “prednostima” vakcine: Vakcinisane osobe brže razvijaju simptome COVID-a

“Retka virusna infekcija je u endemskom stanju i smatra se da nije opasna po život, međutim, zbog užasnog iskustva pandemije Covid-19, oprez je poželjan kako bi se sprečile dalje epidemije”, navodi se u članku iz Lanseta.

Opet jednako smešna priča

Lekari kažu da je dijagnostikovanje “paradajz” gripa teško jer su njegovi simptomi veoma slični onima kod Kovida, čhikungunia i denga groznice. Poslednja dva su uobičajena u Indiji tokom kišne sezone i šire ih komarci. Čikungunia je posebno rasprostranjena u Kerali prenose mediji.

Lanset dalje kaže da bi “paradajz grip” mogao biti posledica čikungunie ili denga groznice kod dece, a ne virusne infekcije.

Dodaje se: “Virus bi takođe mogao da bude nova varijanta virusne bolesti šaka, stopala i usta, uobičajene zarazne bolesti koja je uglavnom usmerena na decu uzrasta od jedne do pet godina i odrasle osobe sa oslabljenim imunitetom”.

Paradajz grip, paradajz grip, paradajz grip- samo to ponavljajte i smejaćete se dobar deo dana.

NultaTačka