Sve vesti Svet

SAT SUDNJEG DANA SAMO ŠTO NE OTKUCA PONOĆ

SAT SUDNJEG DANA SAMO ŠTO NE OTKUCA PONOĆ
Pisao Elena Vuk

Bilten Atomskih Naučnika(Bulletin of the Atomic Scientists) je objavio da će sat Sudnjeg dana ostati nepromenjen na 100 sekundi do ponoći 2022. Što smo bliže ponoći  „sudnjem danu“, to smo bliže katastrofi za čovečanstvo. Poslednje dve godine, sat je ostao fiksiran na 100 sekundi do ponoći, što je najbliže ponoći otkako je stvoreno 1947. godine. Cilj mu je da naglasi da smo još uvek u opasnom istorijskom trenutku, a čovečanstvo je još bliže do potencijalne apokalipse nego ikad.

Položaj sata je odlučen pokušajem da se odgovori na dva pitanja: da li je čovečanstvo sigurnije nego prošle godine i da li je čovečanstvo sigurnije nego što je bilo u poslednjih 75 godina od pretnji koje je stvorio čovek? Odbor naglašava da je bilo poboljšanja, ali ne dovoljno da se sat vrati unazad. Od povećanja zaliha nuklearnog oružja, do pobune SAD 6. januara 2020., delovanja i nedelovanja klimatskih promena, te nastavka pandemije i dezinformacija oko njih, 2021. je bila mnogo.

„U 2021. godini došlo je do pozitivnih pomaka u svakoj od problematičnih područja koje Odbor za nauku i sigurnost razmatra. Međutim, oni nisu uspeli nadjačati dugoročne negativne trendove koji nastavljaju da narušavaju sigurnost”, rekla je Sharon Squassoni, kopredsjedavajuća Odbora za nauku i sigurnost Biltena atomskog naučnika na najavnoj konferenciji za novinare.

POSLEDNJI DANI KOVID KULTA

Sat je napravljen 1947. U zoru Hladnog rata, s pojavom atomskih bombi, postalo je jasno da vlade poseduju sredstva da zbrišu čovečanstvo pritiskom na nekoliko dugmadi u SAD-u ili u SSSR-u. Tada je sat bio postavljen na 7 minuta do ponoći.

Sedamdeset pet godina kasnije, sat nastavlja da pokriva gomilanje nuklearnog oružja, koje se sada nalazi u mnogim zemljama, kao i druge izazove. Klimatska kriza i nedostatak ozbiljnih akcija od strane najvećih svetskih emitera CO2 svakako je ključna tačka. Takođe je povećana upotreba i nedostatak regulative u disruptivnim tehnologijama koje doprinose dezinformacijama na mreži, sajber-ratu i veštačkoj inteligenciji.

Najdalje je bilo 1991. godine, postavljeno na 23:43 – kada su se napetosti između bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD smanjile nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke i potpisivanja prvog Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja.

Ali pretnja nuklearnog rata nije nestala; u svetu postoji preko 13.000 nuklearnih bojevih glava koje bi lako ubile milione u roku od nekoliko sati ako bi izbio nuklearni rat. S obzirom na izazove koji su pred nama, slika je sumorna.

Nulta Tačka/IflScience