Sve vesti Svet

Šef SZO-a veruje da je Covid procurio iz Kineske laboratorije

Šef SZO-a veruje da je Covid procurio iz Kineske laboratorije

Šef Svetske zdravstvene organizacije privatno veruje da je pandemija Covid-a počela nakon curenja iz kineske laboratorije, tvrdi visoki vladin izvor.

Iako grupa javno tvrdi da „sve hipoteze ostaju na stolu“ o poreklu Kovida, izvor je rekao da se Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nedavno poverio jednom visokom evropskom političaru da je najverovatnije objašnjenje da je bila katastrofalna nesreća u laboratoriji u Vuhanu, gde su se infekcije prvi put proširile krajem 2019.

Mejl on sandej je prvi put otkrio zabrinutost zapadnih obaveštajnih službi u vezi sa Institutom za virusologiju Vuhan, gde su naučnici manipulisali korona virusima uzetim od slepih miševa u pećinama udaljenim skoro 1.000 milja – istim pećinama za koje se sumnja da je Covid-19 u njima nastao. Procenjuje se da je broj umrlih od pandemije kovida u svetu dostigao više od 18 miliona.

SZO je prvobitno bila kritikovana zbog popuštanja prema Kini u vezi sa pandemijom, kao i zbog spremnosti da prihvati proteste Pekinga da su tvrdnje o curenju iz laboratorije samo „teorija zavere“.

Međutim, u odsustvu bilo kakvih ubedljivih dokaza o „zoonotskom“ širenju – procesu u kome virus prelazi sa životinja na ljude – sada zauzima neutralniji javni stav.

Dr Tedros je ovog meseca obavestio države članice o pandemiji, priznajući: „Još nemamo odgovore odakle je došla pandemija ili kako je ušla u ljudsku populaciju”.

„Razumevanje porekla virusa je naučno veoma važno za sprečavanje budućih epidemija i pandemija”.

„Ali moralno, dugujemo i svima onima koji su stradali i umrli i njihovim porodicama. Što duže traje, postaje teže. Moramo da ubrzamo procese i delujemo sa osećajem hitnosti.

Nulta Tačka/InfoWars