Sve vesti Svet

Si Điping posalo jasnu poruku NATO-u: Kina je uz Putina

Si Điping posalo jasnu poruku NATO-u: Kina je uz Putina
Pisao Elena Vuk

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je tokom brifinga za novinare pozvao Sjedinjene Države da ozbiljno shvate zabrinutost Kine i izbegnu podrivanje njenih prava ili interesa u rešavanju situacije u Ukrajini i veza sa Rusijom.

„Kina pomno prati događaje u Ukrajini kako bi procenila sopstvenu strategiju prema Tajvanu“, upozorio je ministar spoljnih poslova Džozef Vu.

Kada posmatramo dešavanja u Ukrajini… takođe pažljivo posmatramo šta Kina može da uradi Tajvanu – rekao je Džozef Vu na konferenciji za novinare.

Takođe, analitičari ukazuju na paralele između planova Rusije za Ukrajinu i strahovanja od budućnosti Tajvana – samoupravne ostrvske demokratije koju Peking prisvaja. Oni ne isključuju mogućnost da se Tajvan zauzme silom.

LEVIČARSKI EKOLOZI u panici! Zbog krize u Ukrajini neće biti skorog prelaska na ZELENU AGENDU

Kineski lideri smatraju da je zapadna reakcija na rusku vojnu akciju slaba i nekoherentna i da je slabog uticaja. Kinezi bi to mogli da vide kao pozitivnu lekciju – dodao je Vu govoreći o dodatnim koracima koje Tajvan preduzima.

Upitan da li je zabrinut zbog krize u Ukrajini, Vu je rekao da svet vidi “širenje autoritarizma”, ukazujući na zajedničku deklaraciju koju su Kina i Rusija potpisale prošlog meseca.

Evropska unija odlučila je da sankcioniše više ruskih oligarha i zvaničnika, pooštri kontrolu nad transferima kriptovaluta, kao i da dodatno sankcioniše pomorski sektor Rusije, saznaje DW.

Spremni smo za aktivnu ulogu

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, nije htela da govori o invaziji na Ukrajinu i samo je “izrazila žaljenje” zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da “razume” zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

Ali, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom prvi čovek Pekinga juče je jasno rekao da je Kina “tužna zbog novog rata na evropskom kontinentu”.

Želimo da pozovemo na veću suzdržanost kako bi se sprečila humanitarna kriza velikih razmera – rekao je Si Đinping, ne osudivši rusku vojnu akciju koju je 24. februara pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin na Ukrajinu.

Rekao je sagovornicima da “ceni napore te dve zemlje i njihovu ulogu posrednika” i istaknuo da je i Peking spreman da preuzme “aktivnu ulogu”.

“Moramo zajedno da podupremo mirovne pregovore Rusije i Ukrajine”, apelovao je nakon što tri kruga pregovora u Beloruiji nisu dala nikakve rezultate po pitanju obustavljanja rata.

Kina je “spremna da pošalje Ukrajini humanitarnu pomoć”, rekao Đinping.

Nulta Tačka/Mediji