Sve vesti Svet

Sin kraljice Elizabete, princ Endru se nagodio za seksualni zločin. Moraće debelo da iskešira

Sin kraljice Elizabete, princ Endru se nagodio za seksualni zločin. Moraće debelo da iskešira

Princ Endru, osramoćeni drugi sin kraljice Elizabete II, uspeo je da se nagodi oko tužbe koju je pokrenula Virdžinija Đufre, žena koja ga je optužila da ju je silovao kada je bila tinejdžerka i žrtva Endruovog prijatelja, ozloglašenog seksualnog prestupnika Džefrija Epštajna, navodi novi podnesak suda na Menhetnu u utorak.

Iznos koji će Endru (61) platiti gospođi Đufre je poverljiv, navele su strane u zajedničkoj izjavi priloženoj uz podnesak.

Endru takođe „namerava da da značajnu donaciju“ dobrotvornoj organizaciji „kao podršku pravima žrtava“, navodi se u saopštenju.

Dogovor je došao samo nekoliko nedelja pre nego što je Endru trebalo da sedne za optuženičku klupu, gde bi ga advokati gospođe Đufre ispitali pod zakletvom. Endru nije priznao nijednu od optužbi gospođe Đufre protiv njega u izjavi kojom je najavljena nagodba.

Tužba gospođe Đufre, jedne od najistaknutijih tužitelja gospodina Epštajna, bacila je senku na kraljevske članove u vreme kada je kraljica Elizabeta, 95-godišnji britanski monarh, obeležavala svoju 70. godinu na prestolu. Endru je bio primoran da se odrekne svojih vojnih titula i kraljevskih dobrotvornih društava, više nije trebalo da koristi titulu „Njegovo kraljevsko visočanstvo“ i „nije trebalo da preuzima nikakve javne dužnosti“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate prošlog meseca.

U svojoj tužbi, gospođa Đufre je tvrdila da ju je Endru, poznat kao vojvoda od Jorka, seksualno zlostavljao kada je bila mlađa od 18 godina u vili gospodina Epštajna na Menhetnu i na njegovom privatnom ostrvu Mali Sent Džejms na Devičanskim ostrvima u SAD.

Beč: Migrant pokušao da siluje ženu, ona se odbranila pa optužena za nanošenje telesnih povreda manijaku

U tužbi se takođe tvrdilo da su Endru, gospodin Epštajn i njegova dugogodišnja saputnica, Gilejn Maksvel, primorali gospođu Đufre na seksualni odnos sa Endruom u kući gospođe Maksvel u Londonu. Gospođa Đufre se plašila posledica ako ne posluša ovu trojicu zbog „njihovih moćnih veza, bogatstva i autoriteta“, navodi se u tužbi.

Gospodin Epštajn, 66, pronađen je mrtav u avgustu 2019. u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje po optužbama za seksualnu trgovinu. Gospođa Maksvel, 60, osuđena je za seksualnu trgovinu i druge tačke optužbe na suđenju u decembru.

U izjavi od utorka, Endru je rekao da je „poznato da je Džefri Epštajn trgovao sa bezbroj mladih devojaka tokom mnogo godina“ i da „žali zbog svog druženja sa Epštajnom i pohvaljuje hrabrost gospođe Đufre i drugih preživelih u zalaganju za sebe i druge”.

Prikaz gospođe Đufre kao hrabre u izjavi u oštroj je suprotnosti sa načinom na koji su je Endruovi advokati opisali u oktobru, kada su tražili od sudije Luisa A. Kaplana iz Federalnog okružnog suda da odbaci njenu tužbu.

Endruovi advokati su u to vreme tvrdili da je tužba deo dugogodišnjeg nastojanja gospođe Đufre da profitira od optužbi koje je iznela protiv gospodina Epštajna i drugih. Oni su takođe tvrdili da je gospođa Đufre prodala članke i fotografije novinskim kućama i postigla tajne dogovore o rešavanju optužbi o zlostavljanju.

„Đufre je pokrenula ovu neosnovanu tužbu protiv princa Endrua da bi dobila još jednu isplatu o njegovom trošku i na račun njegovih najbližih“, napisali su tada Endruovi advokati. „Većina ljudi je mogla samo da sanja da dobije sume novca koje je Đufre obezbedila za sebe tokom godina”.

U izjavi od utorka, Endru je rekao da nikada nije nameravao da „okleveta lik gospođe Đufre i da prihvata da je ona patila i kao žrtva zlostavljanja i kao rezultat nepravednih javnih napada“.

Do poravnanja je došlo relativno brzo – samo šest meseci nakon što je gospođa Đufre podnela tužbu i mesec dana nakon što je sudija Kaplan odbio Endruov zahtev da je odbaci.

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA I PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ RASTURAJU KORONA AGENDU

Nulta Tačka/NYTimes