Sve vesti Svet

SINGAPUR ZABRANJUJE NEVAKCINISANIMA DA DOĐU NA POSAO

SINGAPUR ZABRANJUJE NEVAKCINISANIMA DA DOĐU NA POSAO
Pisao Elena Vuk

Singapur, jedna od najvakcinisanijih zemalja na svetu protiv Covida-19, uvela je nova ograničenja usmerena na nevakcinisane.

Republika Singapur je zvanično zabranila nevakcinisanim zaposlenima da rade lično, ukidajući prethodnu politiku koja im je dozvoljavala da rade ako daju negativne testove na Covid-19.

Zabrana je uvedena u subotu kao deo singapurskog plana „Faza 2“ za radnu snagu i značiće da bi mnogi nevakcinisani radnici koji ne mogu da obavljaju svoje dužnosti od kuće uskoro mogli da budu otpušteni.

Od subote, „samo zaposleni koji su potpuno vakcinisani, sa serifikatom medicinskog izuzeća ili su se oporavili od Covida-19 u roku od 180 dana, mogu da se vrate na radno mesto“, saopštilo je singapursko ministarstvo radne snage. Upozoreno je da onim nevakcinisanim zaposlenima koji ne spadaju ni u jednu od izuzetih kategorija „neće biti dozvoljeno da se vrate na radno mesto“ čak i ako daju negativan test.

Preduzećima je savetovano da nevakcinisanim zaposlenima dodele dužnosti koje se mogu obavljati od kuće ili da ih stave na neplaćeno odsustvo. Međutim, ako kompanija utvrdi da ne postoji način na koji može da primi nevakcinisane zaposlene, može ih otpustiti bez ikakvih posledica.

„Ukoliko je prestanak radnog odnosa posledica nemogućnosti zaposlenih da budu na radnom mestu radi obavljanja ugovorenih poslova, takav prestanak radnog odnosa ne bi se smatrao nezakonitim otkazom“, saopštila je Vlada.

Onima koji su samo delimično vakcinisani biće dozvoljeno da ostanu na radnom mestu do 31. januara ako nastave da daju negativne rezultate testa na Covid-19. Posle tog datuma, međutim, oni će se suočiti sa istim ograničenjima kao i nevakcinisani.

Nevakcinisanim ljudima je već zabranjen ulaz u restorane i mnoge prodavnice u Singapuru. Grad-država je jedno od najvakcinisanijih mesta na svetu, sa stopom vakcinacije od 82,86%. U decembru je vlada izvestila da oko 52.000 zaposlenih tek treba da uzme prvu vakcinu protiv Covida-19, napominjući da je samo „mali deo“ među njima kvalifikovan za medicinska izuzeća.

Nulta Tačka/RT