Sve vesti Svet

SKANDINAVSKE ŽENE PRIJAVLJUJU POREMEĆAJE U TOKU MENSTRUACIJA NAKON PRIMLJENIH VAKCINA

Pisao Elena Vuk

Evropa

Prema istraživaču Ali Harandi sa Univerziteta u Geteborg-u, nije mala verovatnoća da će vakcine utIcati na menstruaciju. Međutim, čak i ako je to slučaj, poremećaj bi se klasifikovao kao prilično bezopasna prolazna nuspojava.

Hiljade skandinavskih žena prijavile su menstrualne poremećaje nakon primljene vakcine protiv COVID-19.

U Švedskoj je bilo čak 400 slučajeva, prema Agenciji za medicinske proizvode, dok je Danska prijavila preko 1.000 slučajeva menstrualnih abnormalnosti u vezi sa vakcinama.

“Ovo su menstrualne abnormalnosti povezane sa vakcinacijom protiv COVID-19. To može biti neredovna menstruacija, ali može biti i krvarenje nakon menopauze ”, rekla je Ebba Hallberg, viši stručnjak u Švedskoj agenciji za medicinske proizvode, za nacionalnu televiziju SVT.

I Švedska agencija i Evropska agencija za lekove (EMA) prate razvoj, ali trenutno ne mogu reći je li to nuspojava ili ne, jer nema uspostavljene veze.

“Ovo je nešto na šta stalno pazimo, ali trenutno ne možemo komentarisati postoji li ikakva veza sa vakcinama ili ne. To se prati i na nivou EU, ali ni tamo nije pronađena podrška za vezu ”, kaže Ebba Hallberg.

Trenutni menstrualni poremećaji mogu se pojaviti iz različitih razloga, rekla je ona, dodajući da se to može dogoditi čak i normalno, bez ikakve veze sa vakcinom.

“To je ono što otežava saznanje, bilo da je to normalno ili nije”, rekla je Ebba Hallberg.

Međutim, velika većina izveštaja ocenjena je kao „neozbiljne sumnje na nuspojave“ i ne vide se kao razlog za zabrinutost.

“Nije dovelo do boravka u bolnici niti je bilo opasno po život. U Švedskoj većina izveštaja dolazi od privatnih lica ”, rezimirala je.

Međutim, budući da se priče o privremenim promenama u menstrualnom ciklusu nakon vakcinacije protiv COVID-a neprestano gomilaju po celom svetu, ovaj fenomen će se takođe ispitati kroz studiju Univerziteta u Illinois-u.

Prema istraživaču Ali Harandi sa Univerziteta u Geteborg-u, vakcine koje utiču na menstruaciju nisu moguće. Međutim, čak i da je to slučaj, to bi se klasifikovalo kao prilično bezopasna nuspojava koja prolazi, preneo je SVT.

Nulta Tačka/InfoWars