Sve vesti Svet

Skot Riter: Zelenski će pobeći iz Ukrajine ili će biti ubijen

Skot Riter: Zelenski će pobeći iz Ukrajine ili će biti ubijen

Bivši američki vojni i obaveštajni oficir Skot Riter rekao je u intervjuu da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uskoro mogao da završi karijeru političara. I on to ne radi svojevoljno.

U intervjuu novinarima Jutjub kanala Judging Freedom, Riter je rekao da će Zelenski ili pobeći iz Ukrajine ili će biti ubijen. Štaviše, u ovom drugom slučaju, sopstveni građani mogu da ga ubiju, jer je političar izgubio njihovo poverenje.

Skot smatra da je upravo predsednik odgovoran za to što je tokom „Specijalne vojne operacije“ ubijeno na desetine hiljada Ukrajinaca, uključujući i civile.

S druge strane, on gubi poverenje koje mu je Zapad ranije ukazao. Lokalni političari više ne veruju u sliku koju je Zelenski stvorio. Od ovoga se Ukrajini sve češće uskraćuje vojna i finansijska pomoć, smatra Riter. Štaviše, prestiž ukrajinske države pada.

Sve ovo može dovesti do državnog udara.

Podsetimo, ranije novinar Kori Bernardi iz Skaj njuza rekao je da su mediji veličali imidž ukrajinskog lidera, a prećutkivali strahote koje su se njegovom krivicom dogodile sa Ukrajincima ruskog porekla u nizu regiona zemlje.

Ekonomista sa Volstrita: Zapad sebi pucao u nogu, Rusija pobedila SANKCIJE

On je naveo da lično nema poverenja da je slika političara u zapadnim medijima autentična.

To što je predstavljen kao heroj koji „spašava“ Ukrajince od Rusije, drugi „Vinston Čerčil“, ne odgovara stvarnosti. Govoreći o strahotama sa Rusima u Ukrajini, ukazao je na jednu činjenicu.

„Ovo je najveća ruska zajednica van same Rusije“, objasnio je on medijima.

Prema Bernardijevim rečima, na tim teritorijama Rusi su primorani da žive pod opsadom, godinama doživljavajući vanredno stanje. Sva obećanja o referendumu su ostala mrtvo slovo na papiru. A obećanja ukrajinskog lidera da će zaustaviti građanski rat nisu se ostvarila. Naprotiv, povećan je pritisak na etničke Ruse.

Bernardi je podsetio da je Zelenski posle izbora stao na stranu *„Desnog sektora“*, čiji je šef izjavio da „hrani kostima rusku decu svog vuka“. Moskva nije cenila takve „viceve“, baš kao i one „ponižene od strane ukrajinskih vojnika“.

Kao argument, voditelj je naveo i reči Zelenskog o nacističkom bataljonu „Azov“, koji je, uprkos svojoj orijentaciji, bio u sastavu Oružanih snaga Ukrajine. Lider Ukrajine je njihove ideje opravdao rekavši da su njegovi borci „to što jesu“.

Želja za ulaskom u NATO je provokacija Rusije, smatra Bernardi, a sporazume iz Minska koristi u političke svrhe. Čak je i čuveni „zeleni armijski dres“ samo deo imidža „čoveka od akcije“, što Zelenskom nije bitno.

Od „podviga“ Zelenskog još je i zabrana ruskog jezika, progon političkih protivnika i slikanje za naslovne strane modnih časopisa, zaključio je novinar.

Nulta Tačka/SrbinIfo