Sve vesti Svet

SLOM PRAVDE! Ustavni sud Nemačke doneo odluku: Obavezna vakcinacija ne krši ustavna prava

SLOM PRAVDE! Ustavni sud Nemačke doneo odluku: Obavezna vakcinacija ne krši ustavna prava

Obavezna vakcinacije protiv koronavirusa za medicinsko i zdravstveno osoblje je po zakonu: Savezni ustavni sud je odbio ustavnu tužbu protiv tzv. institucionalne obavezne vakcinacije. Zaštita takozvanih ranjivih grupa je ustavno teža od narušavanja osnovnih prava zaposlenih u sektoru nege i zdravstva, tvrdi najviši nemački sud, prema informacijama koje su objavljene na zvaničnom sajtu ovog suda.

Sudije u Karlsruheu priznale su da je bilo ometanja fizičkog integriteta. Jedina alternativa je da se više ne bavite tom profesijom ili da promenite posao. Ali razmatranje zakonodavca o “davanju prioriteta zaštiti ranjivih ljudi u odnosu na odluku o vakcinaciji u svakom pogledu” ne može da trpi prigovore.

Kako se navodi u saopštenju, dalji razvoj toka pandemije takođe nije razlog da se odstupi od procene. Članovi stručnih društava smatraju da je tok bolesti u toku omikronske varijante korona virusa u proseku blaži – ali se “sastav rizičnih grupa i njihov fundamentalno veći rizik nije promenio”.

Takozvana obavezna vakcinacija vezana za ustanove namenjena je zaštiti starih i hronično obolelih osoba od infekcije korona virusom. Oni imaju posebno visok rizik da se jako razbole ili umru od posledica virusa. Zaposleni u staračkim domovima i klinikama, ali i, na primer, u ordinacijama i ambulantama, babice, maseri i fizioterapeuti morali su do 15. marta da dokažu da su potpuno vakcinisani ili da su se nedavno oporavili. Novim zaposlenima je potreban dokaz od 16. marta.

Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Donošenje sramnog zakona vezanog za obaveznu vakcinaciju u Bundestagu i Bundesratu pokrenulo je talas tužbi: u Karlsruheu je primljeno na desetine ustavnih žalbi od stotina tužilaca. Većina njih su bili nevakcinisani radnici i rukovodioci objekata koji žele da i dalje zapošljavaju nevakcinisano osoblje.

Nakazni ministar zdravlja Karl Lauterbach pozdravlja odluku suda

Federalni ministar zdravstva Karl Lauterbach pozdravio je odluku Saveznog ustavnog suda o obaveznoj vakcinaciji medicinskog i zdravstvenog osoblja protiv korona virusa. “Država je dužna da zaštiti ugrožene grupe”, rekao je u četvrtak političar SPD-a. On izričito pozdravlja odluku Saveznog ustavnog suda.

Lauterbach je zahvalio svima onima koji su sproveli ovu obaveznu vakcinaciju. “Igrali su veliku ulogu u sprečavanju više smrtnih slučajeva od ozbiljnog omikronskog talasa.”

NultaTačka/Bundesverfassung