Sve vesti Svet

SNOUDEN NA BELMARŠ TRIBUNALU: “AKO ŽELIMO DA OSLOBODIMO SVET, MORAMO OSLOBODITI ASANŽA”

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je politički zatvorenik i proces protiv njega je zločin protiv novinarstva, saopštila je grupa akademika, političara, novinara i advokata koja se sastala uoči njegovog saslušanja za ekstradiciju.

„Ono čemu svedočimo je ubistvo“, rekao je u petak uzbunjivač NSA Edvard Snouden pred „Belmarš Tribunalom“ u Londonu, pojavivši se putem video linka.

„Gde god da pogledamo, od Avganistana do ekonomije, od pandemije do sveobuhvatnog nadzora, očigledno je sve postalo neizrecivo“, dodao je, jer bi priča o tome dovela svakog u istu kategoriju kao i Asanža, „politički zločinac“ optužen za „prekršaj odabira pogrešne strane”.

“Imamo li ikakva prava ako ih ne branimo?” Rekao je Snouden. „Može li se za nas reći da smo slobodni ako čak i naša moć izražavanja, razumevanja činjenica našeg sveta može biti zabranjena?“

Snouden je tvrdio da je svako ko voli istinu kriminalac iz iste kategorije kao i Asanž, u očima države, a jedina razlika je stepen obelodanjivanja istine, i verovatno će deliti njegovu sudbinu, rekao je Snouden.

“Ako želimo da oslobodimo svet, moramo osloboditi Asanža”.

‘Belmarš Tribunal’ je krenuo da preokrene ploču protiv Asanžovih tužitelja – američke vlade, ali i Velike Britanije koja ga je držala u zatvoru, Švedske zbog lažnih optužbi koje su ga uopšte oterale u izgnanstvo i Ekvadora zbog ukidanja azila. Organizovala ga je Progresivna internacionala, a predsedavao je Srećko Horvat, hrvatski filozof koji je suosnivač evropskog političkog pokreta DiEM25 zajedno sa bivšim grčkim ministrom finansija Janisom Varufakisom, koji je takođe govorio u petak.

Snouden je bio poslednji govornik u postupku i njegov govor je trajao preko 2,5 sata. Kolege uzbunjivači Eni Mašon (bivši oficir MI5) i Danijel Elsberg (poznat po curenju „Pentagonovih papira“) takođe su se obratili Tribunalu. Među govornicima su bila i četiri poslanika laburista, uključujući bivšeg partijskog lidera Džeremija Korbina; dva parlamentarca iz nemačke Die Linke; bivši senator australijskih Zelenih; bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea; i nekoliko uglednih novinara, istoričara i pravnika.

Asanža „progone zbog objavljivanja, zbog toga što je novinar“, rekla je Mašon, ukazujući na „apsolutno odvratnu“ činjenicu da mu SAD uskraćuju prava na Prvi amandman, iako se ista prava priznaju Kristoferu Stilu, autoru lažnog ‘prljavog dosijea’ koji optužuje bivšeg predsednika Donalda Trampa za veze sa Rusijom.

Ako Asanž bude izručen, svaki novinar na svetu će imati metu na leđima, tvrdi Elsberg, koji se takođe uključio preko video linka. On je bio prvi Amerikanac koji je procesuiran po optužbama koje su sada podignute protiv osnivača Vikiliksa, ali je pušten na slobodu zbog vladinih nezakonitih radnji i zloupotreba tokom istrage – koje su u Asanžovom slučaju bile “očigledno gore”, rekao je.

Korea, pod čijim predsedništvom je Ekvador dao azil Asanžu, žalio se na činjenicu da se njegov naslednik Lenin Moreno ponudio da proda novinara SAD-u u roku od manje od nedelju dana nakon preuzimanja dužnosti. Moreno je tada dozvolio ambasadi da „muči“ Asanža lišavajući ga prava i stavljajući ga pod nadzor, i na kraju mu je ukinuo azil kršeći ustav Ekvadora i dozvolio je naoružanoj britanskoj policiji da izvuče Asanža iz zgrade, u aprilu 2019.

“Znam, kao bivši šef države, da države moraju da drže određene podatke u tajnosti. Ali ratni zločini, zločini protiv čovečnosti, ne mogu se držati u tajnosti… a oni koji otkrivaju te zločine ne mogu biti proganjani – čak šta više, proganjani od strane kriminalaca“, rekao je Korea.

“Ovo je samo goli politički progon”, rekla je Stela Moris, majka Asanžove dece, nazvavši to simboličnim za napore na rušenju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i ljudskim pravima na kojima je tobože to počivalo.

Ona je takođe iznela nedavna otkrića da je američka vlada razmatrala otmicu Asanža iz ambasade ili njegovo ubistvo.

„Džulijan zadržava plimu autoritarnosti, i ako pobedimo u ovome, možemo da je odvratimo“, rekla je Moris. “Ako on ovo izgubi, gubimo svi mi”.

SAD su optužile Asanža, australijskog državljanina, da je prekršio Zakon o špijunaži objavljivanjem poverljivih depeša Stejt departmenta i dokumenata Pentagona u vezi sa ‘Globalnim ratom protiv terorizma’ u Avganistanu i Iraku još 2010. godine, kao i za zaveru sa svojim izvorom u hakovanju računara. I to uprkos tome što je ključni svedok u predmetu priznao da je lagao o nekim od odlučujućih činjenica na kojima se zasniva argumentacija tužilaštva.

Asanž se već skoro 2,5 godine drži bez kaucije u zatvoru Belmarš sa maksimalnim obezbeđenjem u južnom Londonu. Njegovo izručenje je već odbijeno, ali SAD su se žalile na tu odluku, a žalba će biti razmatrana sledeće nedelje.

Nulta Tačka/RT