Sve vesti Svet

Šolc: Ne očekujem restrikcije ove zime ali ne mogu da isključim tu opciju

Šolc: Ne očekujem restrikcije ove zime ali ne mogu da isključim tu opciju

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da ne očekuje restrikcije struje ove zime, uprkos zabrinutosti opozicije, ali je odbio da u potpunosti isključi takav scenario.

„Učinili smo sve da do toga ne dođe“, rekao je Šolc u intervjuu za ZDF u nedelju, komentarišući mogućnost da bi nemački potrošači mogli da se suoče sa restrikcijama struje.

Šef nemačke vlade reagovao je na upozorenje Fridriha Merca, lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koje je izdao upozorenje u intervjuu za Bild u subotu. Merc je optužio vladajuću koaliciju da postepeno gasi nuklearnu energiju iz ideoloških razloga uprkos tekućoj energetskoj krizi u EU i rekao da je Nemačka u opasnosti od „zamračenja početkom sledeće godine“ .

Tek počinju “mere štednje” a Evropa se već nalazi u mraku

Nemačka ima tri nuklearne elektrane u funkciji, koje bi trebalo da budu isključene krajem godine. Vlada je isključila odlaganje zatvaranja nakon revizije u martu. Merc je pozvao da se ta odluka poništi i rekao da objekti treba da nastave da snabdevaju električnu mrežu električnom energijom.

Šolc je branio politiku svoje vlade, koja je uključivala mere za uštedu energije, napore da se popune rezerve prirodnog gasa i ponovno aktiviranje elektrana na ugalj. On je rekao da bi ove mere trebalo da budu dovoljne da zemlja preživi zimu, dodajući da će Nemačka imati više kapaciteta za isporuke tečnog prirodnog gasa u roku od nekoliko meseci, ublažavajući zabrinutost zbog nestašice.

Berlin se suočio sa perspektivom energetske krize otkako je najavio svoju nameru da odvoji ekonomiju zemlje od jeftinih ruskih zaliha. Plan je bio da se ruska fosilna goriva postepeno eliminišu, pri čemu bi prirodni gas ostao u energetskom miksu nekoliko godina. Ali priliv iz Rusije su obuzdavali drugi faktori.

Ukrajina je odbila da pumpa rusko gorivo jednim od puteva koji prolaze kroz njenu teritoriju nakon što je Rusija zauzela njen deo. A ruski gasni gigant Gasprom ograničio je isporuke direktnim podmorskim gasovodom Severni tok, navodeći probleme sa servisiranjem opreme nemačke proizvodnje zbog zapadnih antiruskih sankcija.

Nemački zvaničnici optužili su Moskvu za smanjenje snabdevanja iz političkih razloga, što Rusija negira. Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev tvrdio je prošle nedelje da Berlin uopšte nije imao pravo da kritikuje Moskvu, pošto je protiv nje vodio „hibridni rat“.

NultaTačak/RT