Sve vesti Svet

SOVJETSKI PREDUZETNIK UPOREDIO JE METAVERZUM SA KOMUNISTIČKOM PROPAGANDOM KOJU JE ISKUSIO KAO DETE

SOVJETSKI PREDUZETNIK UPOREDIO JE METAVERZUM SA KOMUNISTIČKOM PROPAGANDOM KOJU JE ISKUSIO KAO DETE

Preduzetnik u oblasti tehnologije uporedio je današnju promociju metaverzuma sa sovjetskom propagandom koju je iskusio kao dete.

Fil Libin, osnivač aplikacije za beleške Evernote i izvršni direktor kompanije za video konferencije Mmhmm, dao je komentare u podkastu koji su vodili novinari Eric Newcomer, Kejti Bener iz Njujork Tajmsa i Tom Dotan iz Insajdera, objavljenom u utorak.

Libin je izrazio dubok skepticizam prema tehnološkim kompanijama koje reklamiraju metaverzum i napravio poređenje sa svojim iskustvom odrastanja u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, u Rusiji.

„Išao sam u prvi razred u Sovjetskom Savezu“, rekao je Libin. „Bio sam mnogo podvrgnut sovjetskoj propagandi, a kao malom detetu su mi više puta govorili: ‘Komunizam još ne postoji. Još nismo izgradili komunizam. Gradimo komunizam. Ali to još nije komunizam. Ono što vidite oko sebe, ovo užasno, užasno mesto, nije komunizam. Idemo ka tome. Biće sjajno kada to ostvarimo’.”

Libin je nastavio: “Znate, možete nanjušiti lošu ideju pre nego što je u potpunosti izgrađena. Tako da ne želim da čujem ‘O, da, metaverzum još ne postoji. Ne, ne, ne, sve ove stvari, sve ovo glupe, beskorisne, usr*ne stvari koje trenutno postoje, to nije metaverzum. Metaverzum dolazi — dolazi’.”

SVETSKI EKONOMSKI FORUM TVRDI DA SU KLIMATSKE PROMENE NAJVEĆA GLOBALNA PRETNJA 2022(VIDEO)

Reč „metaverzum“ je pozajmljena iz naučne fantastike i odnosi se na buduću verziju interneta kojoj se pristupa preko impresivnih tehnologija kao što su naočare virtuelne realnosti i proširene stvarnosti. To je posebno forsirao Mark Zakerberg, koji je u oktobru rebrendirao Facebook kao Meta.

Libin je to opisao kao „sjaj koji nekreativni ljudi i kompanije stavljaju na nedostatak dobrih ideja“.

„Postoji deo mene koji to mrzi i deo mene koji se toga plaši, ali pošto mislim da je to tako spektakularno glupo, zapravo nema mnogo čega da se plašimo“, dodao je on.

Libin je rekao da misli da će VR oprema biti glavni inhibirajući faktor za metaverzum.

„VR je stvar koja garantuje da se ništa od ovoga nikada neće pojaviti, jer niko ne želi da provede bilo kakvu količinu vremena sa plastičnom stvari privezanom za lice“, rekao je on.

NE PROPUSTITE! NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! OVO SVI TREBA DA POGLEDAJU

Nulta Tačka/BusinessInsider