Sve vesti Svet

Španije usvojila uredbu kojom se ograničava UPOTREBA KLIMA UREĐAJA u javnom prostoru

Španije usvojila uredbu kojom se ograničava UPOTREBA KLIMA UREĐAJA u javnom prostoru

Španija je ove nedelje donela uredbu kojom se ograničava upotreba klima uređaja u javnim zgradama kao deo strategije za očuvanje energije i smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa.

Sama Španija ne zavisi od gasa iz Rusije, ali njena vlada radi na povećanju energetske efikasnosti dok Evropska unija nastoji da smanji oslanjanje na ruski gas za dve trećine samo do kraja ove godine.

„Ušteda energije je najbrži i najjeftiniji način za rešavanje trenutne energetske krize i smanjenje računa“, rekla je Evropska komisija protekle nedelje kada je predstavila detalje svog REPowerEU plana „za brzo smanjenje zavisnosti o ruskim fosilnim gorivima i ubrzanje zelene tranzicije .”

U sklopu cilja smanjenja potrošnje i računa, Španija sada ograničava upotrebu klima uređaja u javnim zgradama.

Tokom leta – kada se temperature često penju na preko 40 stepeni Celzijusa (104 F) – klimatizacija u javnim zgradama ne bi trebalo da bude niža od 27 stepeni Celzijusa (80,6 F), prema novousvojenoj vladinoj uredbi o energetskoj efikasnosti.

Zimi se kancelarije i zgrade u kojima rade javni radnici neće grejati iznad 19 stepeni Celzijusa (66 F).

HIT! Fon der Lajen: Moramo da kupujemo Putinovu naftu da ne bi više profitirao

Očekuje se da će se ograničenja korišćenja mera za klimatizaciju primenjivati ​​”kad god je to tehnički moguće”, prema uredbi španske vlade.

Smanjivanje termostata i manje korišćenje klima uređaja jedna je od devet mera koje su Međunarodna energetska agencija (IEA) i Evropska komisija naveli u aprilu, a koje bi, kažu, uštedele novac EU domaćinstvima, smanjile oslanjanje EU na ruska fosilna goriva , podržavala Ukrajinu i pomogla u borbi protiv klimatskih promena. Ostale mere uključuju vožnju nižim brzinama na autoputevima, rad od kuće, korišćenje javnog prevoza i davanje prednosti vozovima u odnosu na letove na kratkim udaljenostima.

Smanjenje termostata kod kuće za samo 1 stepen Celzijusa uštedelo bi oko 7 posto energije koja se koristi za grejanje.

Podešavanje klima uređaja za 1 stepen Celzijusa toplije moglo bi smanjiti količinu utrošene električne energije za skoro 10 posto, napominju IEA i EK.

NultaTačka