Sve vesti Svet

SPREMITE SE ZA HAOS! MAKSVELOVA NEĆE VIŠE DA ĆUTI, OBELODANIĆE OSAM IMENA

SPREMITE SE ZA HAOS! MAKSVELOVA NEĆE VIŠE DA ĆUTI, OBELODANIĆE OSAM IMENA

(CNN) Gilejn Maksvel se više neće zalagati da imena osam ‘John Does’ budu tajna i prepustiće sudu da odluči da li imena treba da budu otpečaćena, navodi se u pismu od 12. januara federalnom sudiji Loretti Preski iz južnog okruga Njujorka.

Dokumenti koji sadrže imena povezani su sa slučajem za klevetu iz 2015. koji je pokrenula Virdžinija Roberts Đufre, koja je tvrdila da ju je Epštajn seksualno zlostavljao dok je bila maloletna i da je Maksvelova pomagala u zlostavljanju. Slučaj je rešen 2017.

Maksvelovoj, 60, preti kazna do 65 godina zatvora nakon što je prošlog meseca proglašena krivom na saveznom sudu u Njujorku po pet saveznih optužbi, uključujući seksualnu trgovinu maloletnicima. Optužbe su se odnosile na njenu ulogu u Epštajnovom seksualnom zlostavljanju maloletnih devojčica između 1994. i 2004. godine.

„Posle pažljive analize detaljnih prigovora koje je podnelo treće lice 17, 53, 54, 55, 73, 93 i 151, advokat Gilejn Maksvel pisao je da obavesti Sud da ne želi dalje da se bavi tim prigovorima“, napisala je advokat Laura Meninger koja brani Maksvelovu. „Svako od navedenih ima branioca koji je potvrdio njihova prava na privatnost. Stoga gospođa Maksvel prepušta ovom sudu da sprovede odgovarajuću reviziju“.

Advokat koji brani gospođu Đufre je podneo podnesak u sredu, zalažući se za otkrivanje imena.

„Opšta odbojnost prema sramoti i negativnosti koja može proizaći iz povezanosti sa Epštajnom i Maksvelovom nije dovoljna da opravda kontinuirano zatvaranje informacija. Ovo posebno važi za ovaj slučaj od velikog javnog interesa, koji uključuje ozbiljne optužbe o seksualnoj trgovini maloletnicima“, napisala je advokat gospođe Đufre, Sigrid Mekoli.

„Sada kada je Maksvelino krivično suđenje došlo i prošlo, malo je razloga da se zadrži zaštita nad ogromnim količinama informacija o Epštajnu i Maksvelovoj operaciji seksualne trgovine koje su prvobitno bile pod pečatom u ovom slučaju”.

Mekoli je rekao da je sud već odbacio slične argumente za anonimnost i da bi isti standard trebalo da se primeni na osmoricu „John Does“ koji i dalje ostaju anonimni u sudskim dokumentima.

MEJNSTRIM MEDIJI DIŽU PANIKU DOK STOPA SMRTNOSTI OD COVIDA U SRBIJI NE PRESTAJE DA PADA!

„Kada se preispitaju prigovori tih “Does”, očigledno je da njihovi prigovori u suštini odražavaju prigovore na otpečaćenje koje je ovaj sud već odbacio: da bi otpečaćivanje određenih dokumenata moglo biti neugodno, izložilo bi ‘treća lica’ medijskoj pažnji i moglo bi dovesti do nekih nesrećnih povezanosti između nestranaka i Džefrija Epštajna ili Gilejn Maksvel“, napisao je Mekoli.

Mekoli je dodao da se najmanje dvoje neidentifikovanih ljudi — John Does 53 i 54 — ne protive i generalno ne protive da se njihova imena otpečate.

Maksvelova je takođe proglašena krivom za prevoz maloletnika sa namerom da se upusti u kriminalnu seksualnu aktivnost i tri povezane tačke zavere. Njeni advokati planiraju da se žale.

Maksvelova je negirala da je znala da Epštajn ima plan da regrutuje maloletne devojke za seks, prema njenom iskazu iz 2016. u vezi sa slučajem klevete Virdžinije Đufre.

Nulta Tačka/CNN