Sve vesti Svet

SPREMNI ZA ZIMU? NEMAČKA OTKRILA ZA KOLIKO ĆE OSTATI BEZ GASA

SPREMNI ZA ZIMU? NEMAČKA OTKRILA ZA KOLIKO ĆE OSTATI BEZ GASA

Skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj su poluprazna, kaže ministarstvo ekonomije

Rezerve prirodnog gasa u Nemačkoj, koja ima jedan od najvećih podzemnih kapaciteta za skladištenje gasa u Evropi, pale su na istorijski minimum u poređenju sa prethodnim godinama.

“Prema konsolidovanom registru skladišta gasa Evropske asocijacije Gas Infrastructure Europe, nemačka skladišta gasa su popunjena 50,6% (od 11. januara 2022. godine)” , saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije u odgovoru na zahtev poslanika, cit. od strane RIA. „Ovo odgovara teoretskoj dostupnosti radnog gasa od samo 17,7 dana“ , dodaje se.

Ovo dolazi pošto je ruski energetski gigant Gazprom u ponedeljak rekao da nije rezervisao nikakav kapacitet za upumpavanje gasa u Evropu kroz naftovod Jamal sedećeg meseca. Gasovod Jamal-Evropa, koji obično isporučuje ruski gas na zapad u Evropu, nastavio je da ga šalje na istok iz Nemačke u Poljsku u ponedeljak 28. dan zaredom, pokazuju podaci nemačkog mrežnog operatera Gascade.

VLAST U SRBIJI SPROVELA KORAK KA OTVARANJU KOVID LOGORA?! POLICIJA ĆE MOĆI DA ODVODI ZARAŽENE?

Ruta između Poljske i Nemačke radila je u obrnutom režimu od 21. decembra, što je vršilo pritisak na povećanje cena gasa u Evropi.

Ekonomisti upozoravaju na skokove cena energenata kako se bude dublje ulazilo u zimu, navodeći da Evropu tek čeka kriza sa gasom.

Sveukupno, evropska skladišta bila su 49,33% popunjena do 12. januara, prema Gas Infrastructure Europe. Ako se trenutna stopa povlačenja održi, evropske rezerve bi mogle biti potpuno iscrpljene do kraja zimske isporuke, navodi se.

NultaTačka/RT