Srbija Sve vesti

SRBIJA U STRANIM MEDIJIMA: ŽELEZARA U KINESKOM VLASNIŠTVU PREKRIVA SRPSKI GRAD CRVENOM PRAŠINOM; BROJ PACIJENATA SA RAKOM JE SVE VEĆI

Pisao Elena Vuk

Kada se Srbija pojavi u stranim medijima, jako retko to bude neka pozitivna priča. Vest o zagađenju i povećanju bolesnika sa rakom koja je povezana sa fabrikom u vlasništvi kineza, preneli su Reuters, The Epoch Times i mnogi drugi strani mediji..

Autor teksta: Aleksandar Vasovic

Nekoliko stotina metara od ogromnih peći železare Smedrevo u kineskom vlasništvu u centralnoj Srbiji, selo Radinac prekriveno je gustom crvenom prašinom. Stope raka su se učetvorostručile za manje od jedne decenije, a stanovnici žele da se postrojenje očisti ili zatvori.

Zoran, 70, pacijent sa rakom grla koji govori sa glasovnom protezom nakon što mu je vađen larinks, rekao je da stanari moraju da suše veš u zatvorenom prostoru i da koriste sirće da čiste prašinu sa svojih automobila.
“Voda ga ne može isprati”, rekao je.

Ne izlazimo. Ne usuđujemo se.

Prema podacima smederevskog javnog zdravstvenog tela, koje je prati nadzorni organ pod nazivom Tvrđava dobio je informacije putem zahteva za slobodu informacija i preneo Reuters-u, opština sa oko 100.000 stanovnika prijavila je 6.866 slučajeva raka u 2019. godini, u odnosu na 1.738 u 2011.

Fabrika kaže da je uložila 347,3 miliona dolara u tehnologiju i smanjenje zagađenja otkako ju je najveći kineski proizvođač čelika, Hesteel, kupio od srpske države za 53 miliona dolara pre pet godina.

„Svi smo mi građani Smedereva… Da li bismo radili uprkos zagađenju, protiv sebe i naše dece?” rekla je direktorka ove fabrike, zadužena za zaštitu životne sredine Ljubica Drake u izjavi za Reuters.

VAŽNO! VUČIĆEVA IZMENA ZAKONA O REFERENDUMU ZNAČI DA OSTAJEMO BEZ SVOJIH PRAVA, KOSOVA, ZEMLJE?! EVO ŠTA DONOSI NOVA IZMENA ZAKONA!

Tri nova proizvodna pogona značajno će smanjiti zagađenje nakon njihovog završetka 2022. godine, rekla je Drake.

“Nije tačno” zaključiti da je povećana stopa raka uzrokovana aktivnostima fabrike, rekla je ona i dodala da bi bolesti mogle biti rezultat NATO bombardovanja Srbije 1999. godine tokom rata na Kosovu.

Ali aktivisti kažu da je postrojenje primer industrijskih firmi u kineskom vlasništvu koje ignorišu standarde zagađenja.

Nikola Krstić, vođa ekološke grupe Tvrđava, rekao je da je analiza crvene prašine u septembru pokazala visoku koncentraciju teških metala.

„Vazduh u gradu je daleko ispod evropskih standarda 120 dana godišnje“, izjavio je on za Reuters.

Crvena prašina je masna, lepi se za pluća, otežava disanje.

Kina je uložila milijarde evra u Srbiju, kandidata za pridruživanje EU, ali sa nelagodnim odnosom sa Zapadom više od dve decenije nakon ratova koji su usledili nakon raspada Jugoslavije, koja je nastavila bliske veze sa Pekingom.

U aprilu su srpske vlasti naredile kineskoj Zijin Mining Group da privremeno zaustavi neke operacije u jedinom rudniku bakra u zemlji zbog nepoštovanja ekoloških standarda. Rudnik je rekao da će brzo otkloniti sve probleme i dozvoljeno mu je ponovno otvaranje. „Ne samo da zagađivači moraju biti kažnjeni, … ako ne mogu da smanje zagađenje … moraju da zaustave rad“, rekla je za Reuters prošle nedelje, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Nulta Tačka/TheEpochTimes