Sve vesti Svet

Šta je ovo ako nije fašizam? Predsednik Letonije: Ruse u našoj zemlji treba izolovati

Šta je ovo ako nije fašizam? Predsednik Letonije: Ruse u našoj zemlji treba izolovati

Etnički Rusi koji nisu lojalni letonskoj vladi trebalo bi da budu „izolovani od društva“, tvrdi predsednik zemlje Egils Levits u radio intervjuu u sredu.

Govoreći o pozitivnim i negativnim efektima sukoba u Ukrajini za Rigu, Levits je zabrinjavajući nazvao pojavu „dela ruskog društva koji nije lojalan državi“ .

„Naš zadatak je da se pozabavimo tim [odeljkom] i izolujemo ga od društva“ , dodao je on, a prenosi letonski javni servis LSM.

Pozitivni efekti koje je predsednik naveo su porast patriotizma i nacionalizma u zemlji i rastuća svest o ceni koja se mora platiti za slobodu.

EU zapretila Srbiji: Ukoliko se ne održi “Evroprajd”, evropske institucije će reagovati

Letonska vlada je ranije odlučila da ukloni nekoliko spomenika iz sovjetskog doba uprkos prigovorima svoje etničke ruske zajednice.

Prema Levitovim rečima, Letonci su postali osetljiviji prema takvim spomenicima otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

Letonski predsednik je ocenio da je situacija u Ukrajini pokazala da ruska vojska nije toliko jaka kao što su neki verovali. On je obećao da će njegova zemlja nastaviti da pruža pomoć Kijevu.

Ljudi koji žive u baltičkoj državi, kao i u drugim zapadnim zemljama, pate od inflacije i rasta cena energije, dodao je Levits, stanje stvari koje je nazvao cenom „pobeđivanja Rusije“.

NultaTačka/RT