Srbija Sve vesti

Šta je ovo?! Grip se odjednom vratio u Srbiju- “Stručnjaci” sada pozivaju na vakcinaciju protiv influence

Šta je ovo?! Grip se odjednom vratio u Srbiju- "Stručnjaci" sada pozivaju na vakcinaciju protiv influence

Kako je direktor SZO- Tedros Adhanom Gebrejezuj izjavio da se nazire kraj korone tako su izgleda naši “stručnjaci” primetili mogućnost rasta broja obolelih od gripa. Slučajnost, ne, nikako.

Kako prenose mediji predstojeća sezona gripa, sudeći prema izveštajima iz daleke Australije, mogla bi da porani i jače udari i severnu zemljinu hemisferu

Kako tvrde “stručnjaci” koji su u toku korona histerije najavljivali masovna umiranja zato je važna imunizacija protiv virusa influence, naročito starijih, hronično obolelih i trudnica.

Profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je najbolji i najuspešniji način lečenja infektivnih bolesti sprečavanje da do njih dođe:

– Ako ne razvijemo otpornost na bolest pre njene pojave, svakako postoji opasnost od teže kliničke slike i većeg procenta nepovoljnih ishoda. Ne bi trebalo da se zanemari ni činjenica da i osobe koje se smatraju zdravim, uz to mladi i u odličnoj kondiciji, mogu da razviju komplikacije.

Dr Borislav Antonijević u podkastu Mario ZNA- Vlast i LGBT “sektor” će zapeniti zbog ovoga (VIDEO)

Virusolog, prof. dr Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže:

– Paralelno sa drugim virusnim infekcijama, i učestalost gripa se očekivano smanjila pre svega zbog epidemioloških mera uvedenih protiv kovida. Ulazak u novu sezonu gripa, a pod prepandemijskim epidemiološkim okolnostima, nameće pitanje koliko je kolektivni imunitet posledično oslabljen tokom poslednje dve godine. Takođe, nova sezona može doneti i novu kombinaciju cirkulišućih sojeva sa izmenjenim osobinama u odnosu na one koje su prethodile pandemiji. Zbog svega navedenog, smanjivanje rizika od obolevanja i posledica same infekcije moguće je primenom dobro poznate imunizacije protiv gripa.

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta “Batut” podsetila je da je i dalje moguća udružena infekcija kovidom i gripom i da su posebno osetljivi pacijenti sa hroničnim oboljenjima za koje je od izuzetnog značaja da se pravovremeno vakcinišu protiv gripa i na taj način spreče tešku kliničku sliku i komplikacije u slučaju obolevanja.

Kako tvrde takozvani stručnjaci grip za najmlađe može da bude opasniji od kovida.

– Deca su veliki prenosioci gripa, a period zaraženosti kod njih traje i po dve nedelje, što je duže nego kod odraslih – kaže prof. dr Goran Vukomanović, pedijatar-kardiolog iz Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”.

NultaTačka