Sve vesti Svet

Stejt department plaća odštetu žrtvama misterioznog ‘Havanskog sindroma’

Stejt department plaća odštetu žrtvama misterioznog 'Havanskog sindroma'

Američki Stejt department priprema šestocifrenu isplatu za žrtve misterioznih povreda mozga poznatih kao “Havanski sindrom”, navodi AP, pozivajući se na zvaničnike i pomoćnika Kongresa.

I sadašnje i bivše osoblje Stejt departmenta i njihove porodice koje su pretrpele „kvalifikovane povrede“ od 2016. dobiće isplate između 100.000 i 200.000 dolara za svakog – sa određenim iznosima koji će biti zasnovani na težini povreda žrtava.

Isplate će pokriti samo žrtve zaposlene u Stejt departmentu, kao i njihove izdržavane osobe – oko 20% slučajeva – dok će druge žrtve morati da traže odštetu od bilo koje savezne agencije koja ih je zaposlila.

Zvaničnici i pomoćnici govorili su pod uslovom anonimnosti uoči očekivanog objavljivanja plana Stejt departmenta za obeštećenje žrtava u skladu sa odredbama Zakona o HAVANI, koji je predsednik Džo Bajden potpisao prošle godine.

Očekuje se da će taj nacrt pravila biti objavljen početkom sledeće nedelje i neće postati konačan sve do 30-dnevnog perioda u kome će se tražiti javni komentari. Stejt department, zajedno sa Kancelarijom za upravljanje i budžet i Kancelarijom za upravljanje kadrovima, razmotriće komentare pre nego što donese konačno pravilo. -AP

Prema izveštaju, Zakon o HAVANI će ovlastiti Stejt department da „obezbedi isplate osoblju za određene povrede mozga“ i zahteva od agencije da objavi planove za raspoređivanje sredstava.

Misteriozni sindrom, za koji je CIA u januaru isključila Rusiju ili druge ‘neprijateljske sile’ kao uzrok, pogodio je američko osoblje u stranim ambasadama, koje se žalilo na mučninu, jake glavobolje, dezorijentaciju, povraćanje, pa čak i simptome slične potresu mozga.

Od bukvalno stotina navodnih slučajeva, za koje se tvrdilo da su se dogodili na ulicama Vašingtona D.C., CIA kaže da razmatra samo „dve desetine slučajeva” u kojima „ne može isključiti stranu umešanost”.

Procenjuje se da je od 2017. bilo oko 200 mogućih incidenata sa Havana sindromom. Prošle godine The Wall Street Journal je skrenuo pažnju na „stalnu ekspanziju napada na američke špijune i diplomate koje nepoznati napadači postavljaju u inostranstvo koristeći ono za šta vladini zvaničnici i naučnici sumnjaju da je neka vrsta usmerenog izvora energije“.

U to vreme, počeli su da se pojavljuju bizarni izveštaji da su skoro dve desetine američkih diplomata – i šačica Kanađana – koji su služili u ambasadama u Havani, pretrpeli simptome koje je teško odrediti zbog navodnih “zvučnih napada”. Ali od početka je nedostajalo bilo šta u smislu stvarnih dokaza – osim izveštaja o samim čudnim simptomima (nešto što se razlikovalo od osobe do osobe, i ostalo veoma subjektivno u smislu opisa ili težine). Cela početna epizoda fokusirana na američku ambasadu u kubanskoj prestonici iznedrila je beskrajne teorije.

Jedna glavna teorija koja se pojavila 2019. pripisala je to prirodnom fenomenu zbog zvukova koje proizvode cvrčci u Havani.

Ova konkretna teorija nije bila samo zasnovana na razmišljanjima nekih nasumičnih američkih zvaničnika, već ju je unapredio tim naučnika, a predstavljena je u The Guardian-u 2019. Drugi naučnici su istovremeno izneli mogućnost masovne histerije među osobljem koje služi u okruženje visokog stresa.

Nulta Tačka/ZeroHedge