Sve vesti Svet

STIŽU NOVA POSKUPLJENJA HRANE

Usled globalnih kretanja, krize sa virusom koja je dovela do pada privredne aktivnosti i do rekordne inflacije, cene strateških životnih namirnica vrtoglavu su porasle.

Cene energenata rastu, rastu inputi u poljoprivredi, pa se može očekivati da prehrambeni proizvodi budu jako skupi ili da ih ne bude dovoljno za sve.

Nedostatak azotnog đubriva u svetu koji se koristi za povećanje prinosa može uticati na cene hrane sledeće godine.

Globalne cene azotnog đubriva su na najvišim nivoima u poslednjih deset godina. Prodaja hranljivih materija za useve iznosila je 53 milijarde dolara prošle godine. Cene su do sada ove godine veće za najmanje 80 odsto, navodi Argus Media.

Đubriva na bazi azota dobijaju se iz prirodnog gasa, a veći troškovi za gorivo su doveli do toga da proizvođači smanje proizvodnju, podstičući cene hranljivih materija naviše.

Poljoprivrednici koriste azot za povećanje prinosa kod proizvodnje kukuruza, repice, pšenice i drugih useva, primenjujući ga u toku osnovne obrade ili kao prihranu useva.

Ali po sadašnjim cenama, farmeri u Severnoj Americi morali su da odlože njegovu kupovinu, što bi moglo da dovede do povećane kupovine sledećeg proleća, što bi dalje dovelo do toga da mnoge ostavi bez te robe, kaže Daren Kopok, izvršni direktor Udruženja poljoprivrednih trgovaca u SAD.

Kopok kaže da SAD imaju dovoljno zaliha azota za primenu pre zime, ali napominje da će s obzirom na cene „biti mnogo ljudi koji će čekati i videti“. I „ako se svi u proleće pomuče da bi dobili dovoljno, nečiji kukuruz neće biti pokriven“, upozorava stručnjak.

To bi onda moglo dovesti do viših cena mesa i hleba 2022. godine.

Prema jednom od najvećih proizvođača azotnih đubriva, CF Industries sa sedištem u SAD, snažna globalna potražnja za hranljivim materijama za useve mogla bi da potraje najmanje do 2023. godine.

Norveški kolega iz CF-a Iara International takođe je nedavno upozorio da bi rastuće cene đubriva mogle povećati troškove hrane, pa čak i dovesti do gladi u nekim delovima sveta.

Glavni proizvođači đubriva Rusija, Kina i Turska saopštili su da će ograničiti izvoz hranljivih materija za useve kako bi se uhvatili u koštac sa domaćim porastom cena hrane.

Prema izveštaju Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), cene hrane su skočile na najviši nivo u poslednjih 10 godina prošlog meseca, dostigavši vrhunac od jula 2011.godine i produživši rast od 30 odsto zabeležen prošle godine. Porast je vođen povećanjem cena useva žitarica kao što su pšenica i biljna ulja.

NultaTačka/RT